U SABORSKIM KLUBOVIMA

Podržana Konvencija o mjerama za zaštitu djece

03.06.2009 u 16:33

Bionic
Reading

Saborski klubovi podržali su poslijepodne potvrđivanje Konvencije o nadležnosti, mjerodavnom pravu, priznanju, ovrsi i suradnji u odnosu na roditeljsku odgovornost i o mjerama za zaštitu djece

Konvencijom se uređuju pitanja zaštite djece glede određivanja države čija tijela su nadležna za poduzimanje mjera za zaštitu, prava koje će primjenjivati ta tijela u okviru svoje nadležnosti te prava koje se primjenjuje na roditeljsku odgovornost, načina osiguranja izvršenja tih mjera zaštite u svim državama članicama, te načina suradnje među državama strankama radi postizanja ciljeva Konvencije.

Njome se stvara pravni okvir za olakšavanje rada nadležnim tijelima vezano uz pitanja nadležnosti, mjerodavnog prava, priznanja, ovrhe i suradnje na području roditeljske odgovornosti i mjerama za zaštitu djece te u postupcima koji se vode na temelju nekih drugih međunarodnih ugovora kojih je RH stranka, primjerice prema Haškoj konvenciji o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice djece.

Zakonskim prijedlogom određuje se da će središnje tijelo za postupanje po Konvenciji odnosno zaprimanje zahtjeva u vezi s pitanjima obuhvaćenih Konvencijom biti Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, rekao je državni tajnik u Ministarstvu obitelji Stjepan Adanić. U raspravi je naglašeno da se Konvencijom sustavno rješava pitanje učinkovite zaštite prava djece.

Klubovi su prethodno u kratko raspravili Prijedlog zakona o zračnom prometu, a Mario Habek (SDP) rekao je da će SDP podržati zakon jer je, kako je rekao, na korist građana, ali se kritički osvrnuo na rad Uprave za zračni promet. Nužno je izmijeniti 'katastrofalno' stanje u Upravi, naglašava, kako organizacijski, tako i po pitanju kadrova.