SKUPOVI RAZUMA

Podrška Vladi da ne poklekne pred presingom klerika

16.01.2013 u 19:51

Bionic
Reading

U Zagrebu i Splitu održani su prosvjedi kao podrška sekularizmu u Hrvatskoj i uvođenju zdravstvenog odgoja u obrazovni sustav na koje se odazvalo nekoliko stotina ljudi

Lošem vremenu i gotovo potpunom kolapsu javnog prometa unatoč, na zagrebačkom Cvjetnom trgu ipak je uspio mirni prosvjed potpore Vladi RH u kreiranju školskog programa na temelju suvremenih znanstvenih spoznaja i ustavnih i ljudskopravaških vrijednosti. 'Skup razuma', kako ga je organizator, Koordinacija udruga za sekularnu Hrvatsku, nazvao, privukao je nekoliko stotina ljudi.

'Smatramo da u sekularnoj državi, kakva je po svom Ustavu i Republika Hrvatska, javno školstvo mora biti također sekularno i da o njemu treba odlučivati Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa poštujući suvremena znanstvena dostignuća te ustavne i ljudskopravaške vrijednosti koje su po svojoj definiciji sekularne', ponovio je Željko Peratović rečenicu kojom je na Facebooku pozvano građanstvo da se okupi na Cvjetnom trgu i tako pokaže svoje nezadovoljstvo miješanjem Crkve u sekularne stvari države, kakvo je u ovom slučaju obrazovanje. Pozvao je također Vladu da ustraje u svom planu i programu i ne poklekne pred presingom klerika u Hrvatskoj koji su svojim posljednjim akcijama praktički objavili rat ministru Željku Jovanoviću i njegovom zdravstvenom odgoju u školama.


Obratio se i predstavnicima Crkve da poštuju legalno izabranu vlast u Hrvatskoj koja je po svim svojim obilježjima sekularna, te da svoje viđenje nauka, prije svega o seksualnosti, sačuva za one koji sami odaberu vjeronauk u školi ili crkvi, a ne provokacijama koje ne doliče instituciji kakva je Crkva. Peratović je zahvalio svima koji su po lošem vremenu ipak našli shodno doći na prosvjed i stati u obranu demokratske i građanske Hrvatske nasuprot religijsko-katoličkoj diktaturi, na što posljednji istupi Crkve jako podsjećaju.

Negdje na polovici skupa okupljenim je građanima prišla skupina od pedesetak mladih koji su s visoko uzdignutim desnicama počeli pjevati pjesmu 'Moja domovina'. Međutim, provokacija nije baš ozbiljno shvaćena, pa su pjesmu zdušno prihvatili i prosvjednici. Kad su uvidjeli da s tim ne postižu puno, mladi desničari i očito pobornici Crkvenog gledišta na spornu temu, počeli su skandirati: 'Malo vas je, malo vas je p...', ali do sukoba nije došlo jer je interventne policije bilo i više nego njih, pa je sama njezina prisutnost spriječila bilo kakav incident.

Građani su se nakon 40-ak minuta polako počeli razilaziti, dok se policija zabavila legitimiranjem 'provokatora'. Nakon govorancija, organizatori su izjavili kako su izrazito zadovoljni skupom i tonom u kojem je protekao izrazivši nadanje da u budućnosti više i neće biti potrebe za ovakvim prosvjedima. Naime, kako je Peratović naglasio, ovo je prvi ikada održan mirni prosvjed na kojem se branila sekularnost države i legitimnost izabranih predstavnika vlasti.

'Splitski skup razuma' održan na Pjaci

U srijedu je u Splitu na Narodnom trgu, popularnoj Pjaci, istovremeno sa sličnim skupovima u Hrvatskoj, održan 'Splitski skup razuma' koji je bio zamišljen kao podrška sekularizmu u Hrvatskoj i uvođenju zdravstvenog odgoja u obrazovni sustav.

Na skupu koji je održan po relativno lošem vremenu, svoju direktnu i jasnu podršku je iskazalo oko tri stotine, uglavnom mlađih građanki i građana Splita. Za Split je ovakav skup značajan i zbog činjenice da je jasno demonstrirano da grad ima svoju civilnu i građansku scenu. Organizatori, članovi inicijative Mladi Splićani ZA zdravstveni odgoj, zahvalili su građanima na dolasku i podršci te ponovili poznate stavove o uvođenju zdravstvenog odgoja u nastavu.

Na skupu, kako su i tražili organizatori, nije bilo uvredljivih poruka i parola, ali ni polemičkih tonova. Organizatori su se trudili informirati građane, a ne slati poruke protivnicima zdravstvenog odgoja. Isto tako, na skupu nije zamijećen značajniji broj protivnika inicijative. Na Pjaci ispred Stare gradske vijećnice nisu zamijećene ni značajnije snage sigurnosti, veći broj interventnih policajaca smo zapazili izvan trga, u prilaznim ulicama. Nije primijećen nitko od lokalnih političara, a na kraju skupa je iz improviziranog razglasa emitirana programska pjesma 'Strangelove' grupe Depeche Mode.

Između ostalog, na skupu su članovi udruga istakli da prošlogodišnji drugi Pride nije bio iznimka, već nagovještaj jednog drukčijeg, modernijeg i tolerantnijeg Splita koji sve svoje građane vrednuje jednako, ne čineći nikakve razlike među njima. 'Dajemo punu podršku programu koji se temelji na suvremenim znanstvenim spoznajama, kao i težnji za razlazom od mišljenja koje je zapelo u nekim davnim vremenima', pojasnili su organizatori skupa, inicijativa Mladi Splićani ZA zdravstveni odgoj.

'Glas razuma' u Zagrebu