DIREKTORU PRIJETI ZATVOR

Podnesena kaznena prijava protiv Toplane u Karlovcu

toplana plin

toplana plin

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Sambolec

Ministarstvo gospodarstva podnijelo je kaznenu prijavu protiv Toplane i direktora Denisa Janžetića, kojem prijeti i zatvorska kazna, jer je zimus neovlašteno potrošen dio uskladištenih robnih zaliha. Time je prekršen Zakon o strateškim robnim zalihama, koje se koriste u slučaju ratova, katastrofa i slično

Informaciju smo dobili nakon što smo poslali upit zanimajući se misli li se država uključiti na bilo koji način u rješavanje problema grijanja u Karlovcu, s obzirom da gradonačelnik Damir Jelić lopticu odgovornosti za stanje tvrtke i grijanje sljedeće sezone uporno prebacuje na državnu razinu. Tek posljednjih dana je postao i izraženije samokritičan tvrdeći da ne može pobjeći od vlastitog udjela u toplinarskom kolapsu. No, direktor Toplane i dalje ne želi ništa govoriti o aranžmanu vezanom uz robne rezerve, kao ni o svojoj možebitnoj odgovornosti.

‘Ne pada mi napamet komentirati kaznenu prijavu. Ti ugovori između Republike Hrvatske i Toplane su državna tajna’, kaže Janžetić.

Za rezervama je posegnuto, mada je Toplana dobila od države robne kredite.

‘Ravnateljstvo za robne zalihe pomoglo je Toplani davanjem ulja za loženje na obnavljanje u dva navrata, sukladno odlukama Vlade od 19. lipnja 2009. godine i 7. siječnja 2011. Riječ je o ukupnoj količini od 7,000.490 kilograma ukupne vrijednosti od oko 37 milijuna kuna. To je bio robni zajam na deset godina s počekom otplate od tri godine. Prvi anuitet dolazi na naplatu 1. prosinca 2013. godine’, stoji u dopisu kojeg je Ravnateljstvo za robne zalihe uputilo Večernjem listu.

Kaznena prijava je vrhunac tužne priče o propasti karlovačkog toplinarstva, a tako misli i gradonačelnik, uz ograde.

‘Ova kaznena prijava je nešto što je država morala po sili zakona napraviti. Ona je očekivana’ smatra Jelić. Bez obzira dokaže li se kaznena odgovornost direktora, gradonačelnik je ranije najavio da Janžetić ubuduće neće raditi u Gradskoj toplani, niti bilo gdje u sustavu Grada i gradskih tvrtki. Time je opovrgnuo nagađanja o njegovoj selidbi u Čistoću. No, osim odgovornosti direktora Toplane, postavlja se i pitanje odgovornosti gradonačelnika: je li Janžetić na svoju ruku odlučio "skuriti" robne rezerve ili je dobio takve upute.

‘Nitko iz Grada direktoru nije davao upute po tom pitanju. Trebalo je grijati na niskim temperaturama, a nisi imao što. Pismom Vladi smo se obvezali nadoknaditi potrošene rezerve, no cesija nije moguća, jer je račun tvrtke u blokadi’ kaže Jelić.

Nezadovoljni građani

Četiri dana su trajali njegovi sastanci s građanima, koji nisu skrivali nezadovoljstvo visokim računima za grijanje, tehničkim problemima u sustavu, blokadom računa Toplane, očekivanjem stečaja, moralno dvojbenim planovima za kratkoročno rješenje problema... Vlada, koja bi mogla ostati bez namirenja svojih potraživanja, nije malo pomagala tvrtku, koja je unatoč tome propala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi