DAVOR PATAFTA

'Podizanje optužnice nije me uopće iznenadilo'

29.12.2011 u 17:45

Bionic
Reading

USKOK je podigao optužnicu protiv Ivana Čehoka, Davora Patafte, Tomislava Kezelja, Narcise Huljev i Hrvoja Vojvode te trgovačkih društava T7 Grupa, T7 Vis i Winair. Terete se da su se udružili, zlouporabili svoje ovlasti i položaje te pritom oštetili Varaždin za iznos od gotovo 50 milijuna kuna

'Podizanje optužnice nije me uopće iznenadilo jer percepcija poduzetništva u Hrvatskoj je katastrofalna, jer se poduzetništvo poistovjećuje s nečasnim radnjama. Drago mi je da su se stvari počele konačno otpetljavati. Sada će svi dokazi moći izaći na vidjelo, a time vjerujem da će se i otkloniti sve sumnje nakon godinu dana trajanja istrage tijekom koje nisam mogao komentirati istražni postupak niti smio davati izjave. Sada mogu barem djelomično komentirati navode iz optužnice', izjavio je Davor Patafta, bivši predsjednik Uprave T7 VIS-a.

'Čovjek se osjeća obespravljeno kada ga se javno sumnjiči i proziva, a ne može se braniti na istovjetan način. Sada se mogu početi braniti pred sumnjama koje su nepravedne i neosnovane. Sve to ne bih govorio da USKOK nije objavio sažetak optužnice na svojim internetskim stranicama. Za mene su sve to navodi koji nemaju nikakve veze s istinom, a iznose koji se navode notorna su laž. Zna se koliko su iznosile obveze Grada Varaždina, a koliko je plaćeno. Matematika je apsolutna kategorija i u svakom trenutku može se utvrditi koliko je plaćeno, a koliko nije. Kako se došlo do tih iznosa netko će morati objasniti. Mene je život naučio da svaka batina ima dva kraja što će se i pokazati u ovom slučaju. Uvjeren sam i siguran da je sve što sam radio bilo po zakonu. Podsjećam, sve donedavno neki su govorili o šteti većoj od 200 milijuna kuna, u optužnici se spominje tridesetak milijuna kuna, a na kraju će se vjerujem dokazati da je zapravo oštećena tvrtka T7 VIS', dodao je Patafta.

'Nije me iznenadilo podizanje optužnice, ali navodi iz optužnice sigurno jesu, jer je riječ o neistinama. Ne znam na kojim temeljima počiva tvrdnja da su bili stvoreni preduvjeti za utjecaj Patafte na donošenje odluka kako bi se neosnovano priznala ulaganja Winaira. Naime Varaždin Airport i danas je u stopostotnom vlasništvu Grada Varaždina, a osobno svojim radom sam pridonijela da je imovina ove tvrtke višestruko vrednija nego što je bila ranije', kazala je rekla je Narcisa Huljev, bivša direktorica Varaždin Airporta.

'S obzirom na to da se optužnicom tereti i tvrtka T7 VIS, ističem da svi navodi optužnice o navodnoj koristi tvrtke neutemeljeni. Ova optužnica neće utjecati na poslovanje tvrtke koja ove godine bilježi rekordne rezultate i to poglavito zahvaljujući izvoznim poslovima u preko 40 zemalja svijeta zapošljavajući pritom u sezoni i do 700 radnika. Već u ovom trenutku tvrtka ima ugovoreno poslova za sljedeću godinu za popunjenost proizvodnje od preko 60 posto. Izuzetno smo ponosni da smo u vrijeme velike gospodarske krize investirali preko 200 milijuna kuna, i to 50 milijuna kuna u tvornicu u Dugoj Resi, a preko 170 milijuna kuna u trenutačno najbolju tvornicu za mehaničko-biološku obradu otpada u Europi. Stabilnost tvrtke ovom optužnicom nije ugrožena s obzirom na to da njezina bilanca i ukupna imovina premašuju 500 milijuna kuna', kazala je Jasmina Prokop Tomić, članica Uprave T7 VIS-a.

'Nismo se nadali podizanju optužnice, jer smo već tijekom istrage dokazali da nema nikakve protupravno stečene imovinske koristi. Čak i vještaci koje je imenovao USKOK nisu potvrdili njihove teze koje se spominju u optužnici. Tijekom daljnjeg postupka stoga ćemo lako dokazati da nije počinjeno nikakvo kazneno djelo odnosno da nema štete. Jedino je oštećen Davor Patafta ovakvim postupanjem USKOK-a pa će na kraju netko trebati platiti štete koje trpi on osobno kao i tvrtke u njegovom vlasništvu', rekao je Ante Madunić, odvjetnik Davora Patafte.