ZBOG MALVERZACIJA U PARKOVIMA

Podignuta optužnica protiv Miljenka Ptičeka

10.09.2012 u 22:19

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je pred varaždinskim Županijskim sudom optužnicu protiv Miljenka Ptičeka, bivšeg direktora komunalnog poduzeća Parkovi, zbog počinjenja više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju te poticanja na krivotvorenje službene isprave

Plati za povlačenje ponude, fiktivno iznajmljivao radnike

U srpnju i kolovozu 2003., Ptiček je, kako se tvrdi u optužnici, nagovorio direktora jednog trgovačkog društva da povuče ponudu za obavljanje radova rušenja drveća i krčenja šikare za Grad Varaždin obećavši mu platiti za iste radove veći iznos jer će ishoditi od Grada Varaždina plaćanje znatno većeg iznosa, što mu je i uspjelo, te je nakon povlačenja ponude Grad Varaždin povjerio poslove društvu okrivljenika koje je naplatilo iste u iznosu većem od 81.000 kuna, čime je pribavio protupravnu korist svojem društvu i oštetio Grad Varaždin za više od 61.000 kuna, jer je povučena ponuda bila na ukupno 20.000 kuna, a on je dogovorio plaćanje direktoru tog društva za povlačenje ponude 25.000 kuna.

Ptičeku se na teret stavlja i da je u prosincu 2008. drugom trgovačkom društvu ispostavio lažni račun na iznos od 140.849 kuna na ime iznajmljivanja radnika i strojeva za određene poslove. Njegovom direktoru je, naime, rekao da mora platiti takav račun, jer im u suprotnom to društvo neće platiti ranije izvedene radove zbog čega je ovaj pristao platiti navedeni iznos, iako su računi biti fiktivni.

Ptičeka se tereti da je od lipnja 2005. do lipnja 2008. u Varaždinu, kao direktor tvrtke Parkovi u većinskom vlasništvu Grada Varaždina, naveo direktora drugog trgovačkog društva da izradi i ispostavi deset fiktivnih računa Parkovima te drugim društvima za poslove koji uopće nisu obavljeni. Nakon plaćanja tih računa, tvrdi ŽDO, Ptiček bi uzimao za sebe 90 posto iznosa svakog računa, čime se je nepripadno okoristio za ukupno 265.264,48 kuna. No to nije sve, tvrdi ŽDO. Naime, istovremeno je tražio deset posto od iznosa svakog pojedinog računa koji je plaćen za obavljene usluge, i time je dobio na ruke nepripadno ukupno 69.578,74 kune.

Bivšeg direktora Parkova, koji je bio drugi po veličini dioničar tog komunalnog poduzeća sve dok nije prodao dionice uoči uhićenja, tereti se da je od 2007. do 2010. pribavio protupravnu korist sebi i drugima u visini od najmanje 43.600 kuna, i to tako da je dugovanja fizičkih osoba za robu kupljenu u prodajnom objektu društva usmjerio radi plaćanja na teret Grada Varaždina prikazujući prodanu robu kao sredstva koja su utrošena za održavanje zelenih površina grada. Istovremeno je koristio rad zaposlenika, robu i mehanizaciju poduzeća Parkovi za uređivanje i održavanje okućnica i zelenih površina više fizičkih osoba, bez da je izdao račune i naplatio radove. Među osobama kojima su se uređivale okućnice na teret gradskog proračuna bili su i pojedini gradski službenici te dužnosnici.

Ptičeka se tereti i da je tijekom 2009. i 2010. kao direktor Parkova naredio da mu se na ime posebne nagrade za 2008. isplati iznos od 623.220 kuna, što je pet posto iznosa prijenosa realizirane revalorizacijske rezerve u zadržanu dobit, iako je znao da nema pravo na isplatu tog iznosa. Naime, zarada od blizu 20 milijuna kuna nije nastala iz redovnog poslovanja Parkova, već izvanrednim priljevom od prodaje (gradskog) zemljišta trgovačkom lancu.

Ptičeka se tereti i da je od 2008. do 2010. omogućavao fizičkim osobama da konzumiraju jelo i piće u restoranu Aqucity naredivši da te račune plati tvrtka, čime je pribavio sebi i drugim osobama nepripadnu korist od ukupno 55.500 kuna. Bivšeg direktora Parkova tereti se i da je naredio izradu neistinitih radnih naloga te računa društva kako bi prikrio radove na njegovim privatnim površinama i površinama drugih fizičkih osoba, i to na teret Grada Varaždina.