NASILJE NA BIRALIŠTU

Podignuta optužnica protiv Bošnjaka za prekid izbora u Stolcu

11.11.2016 u 20:26

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo Hercegovačko-neretvanske županije podiglo je optužnicu protiv kandidata bošnjačke Inicijative za Stolac Salmira Kaplana i još trojice bošnjačkih dužnosnika zbog nasilja i prekida izbora u gradu 2. listopada, potvrdio je u petak za Hinu izvor iz županijskog tužiteljstva

'Protiv Kaplana i još tri osobe podignuta je optužnica zbog više kaznenih djela počinjenih za vrijeme izbornog procesa. Proslijeđena je županijskom, hercegovačko-neretvanskom sudu na potvrđivanje', naveli su iz Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije.

Uz Kaplana, člana Stranke demokratske akcije, optužnica je podignuta i protiv predsjednika SDP-a BiH u Stolcu Demira Mahmutčehajića koji je na izborima bio nositelj liste Inicijative za Stolac i kandidata na toj listi Ahmeta Ljubovića te aktivista koalicije Nihada Bajramovića.

Kaplana
je policija prijavila zbog napada na predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Ivana Perića i člana biračkog odbora Marija Raguža kojega je teže ozlijedio. Četvoricu se još tereti za nasilje te za otuđivanje biračkih kutija i izbornog materijala nakon čega su prekinuti izbori u Stolcu.

U petak su i četiri tima Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH završila višednevnu provjeru navoda oko prekida izbora i nasilja u Stolcu. Odluka o novim izborima u tome gradu očekuje se nakon što SIP dobije sve relevantne informacije.

Ranije je SIP pokrenulo postupak protiv Kaplana, te još nekoliko aktivista s izbornih lista zbog ometanja izbora i govora mržnje, koji može rezultirati i njihovim skidanjem s izbornih lista na ponovljenim izborima.