peglala službenu karticu

Uskok podignuo optužnicu protiv bivše ministrice Zlatar Violić

21.04.2017 u 15:44

Bionic
Reading

Uskok je podigao optužnicu protiv bivše ministrice kulture zbog zlouporabe položaja i ovlasti, smatra da je oštetila proračun za sto tisuća kuna

Bivšu ministricu kulture tereti se da je od ožujka 2012. do ožujka 2015. službenu poslovnu karticu koristila i u privatne svrhe. Tako je, smatra Uskok, Andrea Zlatar Violić državni proračun oštetila za 99.485 kuna.

'Uskok je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv hrvatske državljanke A. Z. V. (1958.), bivše ministrice kulture, zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Optužnicom se okrivljenici stavlja na teret da je u razdoblju od ožujka 2012. do ožujka 2015., kao ministrica kulture u Vladi RH, protivno Odluci Vlade o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja, koristeći svoje ovlaštenje da kao državni dužnosnik I. skupine ima pravo na korištenje poslovnih kreditnih kartica te pravo na korištenje sredstava reprezentacije, poslovne kreditne kartice izdane Ministarstvu kulture, koristila za svoje privatne potrebe, a na štetu Državnog proračuna.

Okrivljenica je tako za svoje privatne potrebe podizala gotovinu u ukupnom iznosu od 146.201,44 kune koji iznos je beskamatno koristila, pri čemu je Ministarstvo kulture dodatno terećeno i za iznose naknade za podizanje te gotovine od ukupno 4.766,50 kuna.

Nadalje, okrivljenica je putem poslovnih kreditnih kartica i putem narudžbenica, na teret Državnog proračuna RH, plaćala privatne troškove u raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, u ukupnom iznosu od 99.100,50 kuna, a čiji troškovi nisu vezani za djelatnost i službene svrhe Ministarstva kulture, već su nastali isključivo u okviru njezinih osobnih odnosa i ne predstavljaju troškove reprezentacije.

Od ukupno utrošenog iznosa od 250.068,44 kune, okrivljenica je višekratnim mjesečnim obustavama na plaći i uplatom gotovine u blagajnu naknadno vratila 150.582,94 kune, dok je za iznos od 99.485,50 kuna oštetila Državni proračun, a sebi pribavila nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 99.100,50 kuna', navodi se u priopćenju Uskoka.