MERKEL U GABULI

Pod paljbom medija i javnosti zbog američkog špijuniranja

18.07.2013 u 13:26

Bionic
Reading

'Teflon-kancelarka' Angela Merkel, kako su je prozvali njemački mediji, našla se pod velikim kritikama njemačke javnosti zbog držanja svoje vlade u aferi oko američke tajne službe NSA, koji špijunira i Nijemce i to s njemačkog teritorija

'Merkel je napustila Nijemce', glasi naslov komentara objavljenog u Der Spiegelu u povodu saznanja kako američka tajna služba NSA špijunira manje-više cijeli svijet, a među njima i svoje saveznike, uključujući i Njemačku. Komentator Jakob Augstein u svom tekstu piše kako je 'višetjedna šutnja kancelarke' skandalozna te da je ona zapravo prekršila svoju kancelarsku zakletvu, u kojoj između ostaloga stoji kako je dužnost kancelara 'štiti njemački ustav' te 'zaštititi građane od prijetnji'. A to što američka tajna služba NSA, i to još s njemačkog teritorija, špijunira građane Njemačke jest za većinu Nijemaca itekako velik problem.

Za razliku od američkih medija, koji se većinom natječu u tome kako će oblatiti zviždača Edwarda Snowdena i opravdati sustavno kršenje ustava špijunskog aparata američke vlasti, njemački su mediji, ali i cijela javnost uputili oštre kritike na račun kancelarke Angele Merkel, njezina ministra unutarnjih poslova Hans-Petera Friedricha te podaničkog držanja cijele njemačke vlade u odnosu na Amerikance. Za Der Spiegel je Merkel 'Obamin patuljak', a ministar unutarnjih poslova Friedrich 'jednostavno nije sposoban za svoj posao'. Mediji konstatiraju da je Friedrich u SAD otputovao kao njemački ministar, a vratio se s izjavama koje sugeriraju kao da je 'američki ministar vanjskih poslova', dok su prijedlozi zaštite privatnosti njemačkih građana koje je – zbog pritiska javnosti – iznio 'zakašnjeli dolazak na zabavu'.

Konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung, koji je često podrška politici Angele Merkel, ovaj put također konstatira da se kancelarka prema 'jednoj ozbiljnoj temi' odnosi kao da je 'vic' te kritizira Merkeličin intervju za javnu televiziju ARD, u kojem nije rekla ništa konkretno o američkom masovnom špijuniranju Nijemaca. Tada je Merkel izjavila da njoj nije poznato je li prisluškivana te je sve pokušala okrenuti na šalu, iako su dokumenti koje su objavili Guardian i Der Spiegel – zahvaljujući zviždaču Snowdenu – jasno pokazali kako Amerikanci i Britanci prisluškuju i Bruxelles i Berlin. Ljevičarski Sueddeutsche Zeitung pak konstatira da 'njemačka vlada samo reagira', umjesto da vlada te da još ništa oko afere s NSA nije objasnila građanima, nego se time bave njemački mediji, koji svako malo donose nova otkrića o tome kako na njemačkom tlu njemačke zakone krše američke tajne službe, što vlada prešutno odobrava.

I opozicija je nanjušila krv te našla i konačnu temu za predizbornu kampanju kojom bi mogli naštetiti pozitivnom imidžu kancelarke. Naime, Nijemci su zbog svoje prošlosti, koja uključuje i nacistički teror, ali i komunističku tajnu službu Stasi, iznimno osjetljivi na kršenja ljudskih i ustavom zagarantiranih prava od sigurnosnog aparata pa ne čudi što je vodeći političar Zelenih Juergen Trittin izjavio kako se tri stranke vladajuće koalicije (CDU, CSU i liberalni FDP) ponašaju kao 'tri majmuna koja ništa ne vide, ne čuju niti govore'. Kancelarski kandidat SPD-a Peer Steinbrueck otišao je korak dalje i prvi konstatirao kako je Merkel 'prekršila kancelarsku zakletvu', s čime se se složili i pojedini vodeći kolumnisti njemačkih medija.

Kolika je moć američkih tajnih službi u Njemačkoj, najbolje ilustrira jedan apsurdan događaj od prije par dana. Dvadesetosmogodišnji Daniel Bangert iz gradića Griesheima, u blizini kojeg se nalazi špijunsko postrojenje NSA, na svojem je Facebooku objavio šaljivi poziv prijateljima da krenu u šetnju oko zgrada NSA. Ironično je napisao kako 'idu u istraživanje prirode, pa i do ugroženog staništa špijuna NSA'. Reakciju Amerikanaca nije trebalo dugo čekati – četiri dana kasnije na Bangertova vrata pozvonila je njemačka policija te ga počela ispitivati kakve su njegove namjere i što želi učiniti s postrojenjem NSA. Mediji su onda otkrili kako su njemački policajci njemačkog građanina pozvali i na ispitivanje u Centralni komesarijat, jer su im o njegovom šaljivom statusu na Facebooku javili iz NSA!