saudijska arabija

Počinje muslimanski hadž, očekuje se dva milijuna hodočasnika

14.06.2024 u 11:44

Bionic
Reading

Muslimani iz cijelog svijeta započeli su u petak hodočašće hadž u Saudijskoj Arabiji, a vlasti očekuju da će se ove godine okupiti dva milijuna ljudi, unatoč velikoj vrućini

Nakon što obiđu Kabu, svetu građevinu u obliku kamene kocke unutar Velike džamije u Meki, hodočasnici odlaze u obližnju dolinu Mina gdje će provesti noć u golemom gradu šatora.

Drugog dana odlaze na brdo Arafat, 20-ak kilometara istočno od Meke, gdje ostaju do zalaska sunca, što smatraju vrhuncem hodočašća hadža.

Budući da se očekuje da će temperatura u Meki doseći 43 Celzija, vlasti su pozvale hodočasnike da nose kišobrane kako bi se zaštitili tijekom rituala.

Hadž, jedan od pet stupova islama, obaveza je koju svi muslimani moraju obaviti jednom u životu, pod uvjetom da su fizički sposobni krenuti na put do rodnog mjesta proroka Muhameda, i ako imaju financijskih sredstava.

Muškarci nose bijelu odjeću bez šavova, a žene široku odjeću, dok izvode iste rituale u znak vjerskog jedinstva, jednakosti i težnje za duhovnom obnovom.

Hodočašće se održava od osmog do 12. dana Zul-hidždže, posljednjeg mjeseca islamskog lunarnog kalendara.