trajat će dva semestra

Početkom 2019. počinje s radom lektorat za hrvatski jezik u Novome Sadu

13.12.2018 u 15:28

Bionic
Reading

Vodstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) i dekanat Filozofskog fakulteta postigli dogovor su o otvaranju lektorata za hrvatski jezik u Novome Sadu, prenijeli su u četvrtak mediji na hrvatskom jeziku u Vojvodini

Za sada kao izdvojen odjel pri fakultetu, lektorat će prvenstveno biti namijenjen za stjecanje jezičnih kompetencija nastavnika i učitelja nastave na hrvatskom jeziku.

'Predavanja će početi već početkom sljedeće godine i trajat će dva semestra. Imamo popis kandidata koji će po završenom studijskom programu dobiti certifikat o poznavanju hrvatskog jezika', izjavila je poslije sastanku u dekanatu nova predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Dodala je kako bi sljedeći korak bio uvrštavanje hrvatskog jezika u izborne predmete na fakultetu, koji bi bio otvoren i za ostale studente.

'Mi smo to dočekali raširenih ruku. Mi inače imamo odličnu suradnju s više sveučilišta u Hrvatskoj koju nismo prekidali ni kada je politička situacija bila komplicirana. Znanost i kultura nemaju zapreka i mi se radujemo novoj suradnji', navela je među ostalima dekanica Ivana Živančević Sekeruš.

Istaknula je kako će uspješnost i budućnost lektorata uvelike ovisiti o zalaganju samog lektora, ali i financijskog okvira toga studijskog programa.

Voditelj lektorata bit će profesor Tomislav Ćužić čiji se rad i boravak u Srbiji financira iz proračuna Hrvatske.

Dogovor o uspostavi Lektorata postignut je u nazočnosti hrvatskog veleposlanika u Srbiji Gordana Bakote, koji ne dvoji kako se radi o 'povijesnom događaju'.

'Riječ je o prvome lektoratu za hrvatski jezik na prostoru Srbije, čiji je cilj – u prvoj fazi – da pomogne u izobrazbi i podizanju jezičnih standarda u nastavi na hrvatskom jeziku. Bilo je razgovora i o stvaranju uvjeta za otvorenje katedre za hrvatski jezik i kulture', rekao je Bakota.

Sve je to bitno, dodao je, i za ukupne hrvatsko-srpske odnose, ali je posebno važno za hrvatsku zajednicu u Srbiji.

Hrvatska ministrica obrazovanja Blaženka Divjak potpisala je u lipnju u Novome Sadu s predstavnicima srbijanske vlade i sveučilišta memorandum o suglasnosti o osnutku lektorata hrvatskog jezika i književnosti koji će kako je najavljeno pomoći podizanju jezičnih kompetencija nastavnog kadra u nastavi na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

Ministrica je tada naglasila kako se radi o reciprocitetu u odnosima Srbije i Hrvatske jer na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu postoji katedra za srpski jezik i književnost.