PRIPREME ZA 1. SRPNJA

Počeo pilot projekt prikupljanja odvojenog otpada

17.03.2014 u 17:10

RTL Autor: RTL
Bionic
Reading

U Zagrebu je danas počeo dvomjesečni pilot projekt odvojenog prikupljanja otpada u koji je uključeno 7000 građana te predstavlja pripremu za 1. srpnja, kada će za sve Zagrepčane početi odvojeno prikupljanje miješanog komunalnog otpada i biootpada na kućnom pragu te naplata otpada po volumenu, a ne više po kvadraturi stambenog ili poslovnog prostora

Pilot projekt je u Zapruđu predstavio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odvajajući razne vrste otpada u za to predviđene spremnike.

Bandić je izjavio da 15 godina, manje ili više sustavno, probavaju riješiti problem otpada u Zagrebu, od sanacije odlagališta otpada Jakuševec preko pročistaća do centra za gospodarenje otpadom i termičke obrade.

Rekao je da do kraja 2018. treba zatvoriti Jakuševec te u funkciju staviti centar za gospodarenje otpadom s mehaničko-biološkom obradom i reciklažom te termičku obradu otpada.

"Time ćemo poboljšati život naših sugrađana, sačuvati ekologiju i što je najbitnije koju kunu iz naših lisnica. Manje ćemo davati za račune", istaknuo je Bandić te pozvao sugrađane da odvajaju otpad i sačuvaju okolinu i novac.

Poručio im je da su oni od danas glavni i odgovorni te da od 1. srpnja više nema pravo na popravni, jer tada će se u svim dijelovima Zagreba odvojeno prikupljati otpad, a što Zagrepčani budu discipliraniji i više odvajali otpad imat će osjetno manje račune.

Rekao je da su prije četiri do pet godina na Jukuševec dnevno vozili skoro tisuću tona komunalnog otpada, a sada voze oko 650 tona, a kada naprave centar za gospodarenje otpadom i mehaničko biološku obradu otpada samo 25 posto smeća će se termički obrađivati, što znači da će 75 posto biti korisnog otpada.

Pilot projekt provodi Zagrebački holding – podružnica Čistoća, a u njemu sudjeluju građani s područja Horvatovca i Voćarske ulice, dijela Dubrave i Sesveta, Zapruđa, područja omeđenog Zvonimirovom, Bauerovom, Dukljaninovom i Lopašićevom ulicom kao i područja omeđenog ulicama Donje Vrapče, Zvonimira Furtingera, Ivane Brlić Mažuranić i Ante Topića Mimare.

Tijekom dva mjeseca građani će u posebne vrećice i spremnike ispred zgrada i kuća moći odlagati biorazgradivi i miješani komunalni otpad, dok će papir, staklo, tekstil, plastiku i metal odvajati u za to predviđene spremnike na tzv "zelenim otocima". Spremnici su označeni posebnom bojom - plavom za papir, zelenom za staklo, narančastom i sivom za plastiku i metal, ljubičastom za tekstil, smeđom za biootpad i crnom za miješani komunalni otpad. Na svakom spremniku je najljepnica s uputama koji se otpad smije, a koji ne smije odložiti u njega.

Prikupljeni biootpad odvozit će se jednom tjedno, miješani komunalni dva puta tjedno, a papir, staklo, plastika, metal i tekstil prema potrebi. Krupni otpad odvozit će se na temelju posebnog zahtjeva građana. Čistoća je osigurala 200.000 vrećica za miješani komunalni otpad i 100.000 za biorazgradivi otpad.