U ODSUTNOSTI OPTUŽENIKA

Počelo povijesno suđenje bivšem predsjedniku Tunisa

20.06.2011 u 14:58

Bionic
Reading

Suđenje bivšem tuniskom predsjedniku Zinu El Abidinu Ben Aliju počelo je u ponedjeljak u Tunisu u njegovoj odsutnosti, javljaju agencije

Ben Ali, koji je 14. siječnja pod pritiskom narodnog ustanka napustio zemlju i sklonio se u Saudijsku Arabiju, putem svojeg libanonskog odvjetnika odlučno je osporio optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Suočen je s optužbama za pronevjeru državnog novca te vođenje organizacije koja je krijumčarila drogu i oružje. Za to bi mogao dobiti 20 godina zatvora. Ozbiljnije optužbe, poput naredbe da se puca na prosvjednike i kovanja zavjere protiv državne sigurnosti, iznijet će se na kasnijim odvojenim suđenjima.

Nekoliko tuniskih dnevnika nazvalo je ovo suđenje 'povijesnim'. 'Prvi put u našoj dugoj povijesti sudit će se predsjedniku', piše Tunis-Hebdo.

Pedesetak osoba okupilo se ispred suda, neki skloni suđenju u odsutnosti, drugi nezadovoljni što bivši tuniski predsjednik nije na optuženičkoj klupi.

Njegovi odvjetnici danas namjeravaju zatražiti odgodu suđenja kako bi se mogli bolje upoznati s predmetom i pripremiti se za obranu.