SAD ĆE ISPITATI I MARKAČEVU MAJKU

Počelo novo suđenje poreznicima iz afere Dubai

30.05.2012 u 16:47

Bionic
Reading

Trojica poreznika uhićenih u aferi Dubai danas su, na početku ponovljenog suđenja, još jednom ustvrdili da se ne osjećaju krivima za optužbe zbog kojih su ranije nepravomoćno osuđeni na zatvorske kazne i oduzimanje imovine.

Bivšem voditelju zagrebačke Porezne ispostave Centar Zdravku Markaču prvom su presudom u studenom 2009. uz četiri godine zatvora i iznos primljenog mita oduzete i 3,5 milijuna kuna vrijedne nekretnine čije porijeklo nije mogao dokazati.

Markačev suoptuženik, bivši porezni inspektor Ranko Vukoja tada je osuđen na godinu i pol zatvora, a financijski inspektor Željko Sičaja na šest mjeseci.

Nepravomoćnu presudu u kojoj su prvi put primijenjene zakonske odredbe 'o proširenom oduzimanju imovine' ukinuo je Vrhovni sud jer tijekom suđenja nije ispitana Marčakeva majka na koju je glasila većina oduzete imovine.

U ponovljenom suđenju stoga će se ispitati Markačeva majka, ali i otac, dok će se većina ostalih svjedočenja i ranije provedenih dokaza pročitati. No, sud je prihvatio prijedlog Markačeve obrane da se kao novi dokazi provedu dodatna građevinska i financijska vještačenja.

Ponovljeni postupak trebao je početi prošlog tjedna, ali je suđenje odgođeno na zahtjev Markačeve nove odvjetnice Jadranke Sloković koja je tražila dodatno vrijeme za upoznavanje sa spisom. Novo je ročište tada zakazano za 29. svibnja, ali je ju međuvremenu pomaknuto za jedan dan.

Zakon o kaznenom postupku, koji je na snagu stupio nekoliko mjeseci prije izricanja ukinute presude, propisuje da optuženi za koruptivna nedjela moraju dokazati porijeklo svoje imovine. U suprotnom, imovina im se oduzima bez obzira na iznos mita koji su primili, a to se pravilo može primijeniti i na članove njihovih obitelji te ostale osobe povezane s optuženicima.