PRIZOR IZ VARAŽDINA SVE GOVORI

Počeli prosvjedi i u Hrvatskoj

13.02.2014 u 11:51

Bionic
Reading

Ovo je pokušaj buđenja svijesti građana zbog ukupne situacije u zemlji, ne samo nezaposlenosti, kratko je objasnio razlog svog prosvjeda Nenad Hutinski koji je jutros ispred varaždinske Gradske vijećnice počeo ispisivati poruke vladajućima

Nakon četiri godine bez posla, odnosno tek s povremenim zapošljavanjem u poljoprivredi, nezaposleni inženjer medicinske radiologije odlučio je javno iskazati svoje nezadovoljstvo. Iako je podijelio stotinjak poziva uglavnom mladim Varaždincima, osim njega, jutros se nitko drugi nije pojavio na središnjem varaždinskom gradskom trgu.

'Ne samo Varaždinci, nego i Hrvati općenito su inertni. Nije im došla svijest o slobodi i demokraciji, a pogotovo izražavanju nezadovoljstva prosvjedima', rekao je Hutinski objašnjavajući zašto mu se nije nitko pridružio.

Svojim prosvjedom, kako je dodao, želim podići svijest građana.

'U zemlji imamo niz problema, a glasovanjem na izborima oni ne nestaju, nego se neki i povećavaju. Današnji način vođenja politike nije pravilan. Na stručnost se uglavnom ne gleda, nego podobnost. Ako ne možemo povećati izvoz, trebamo smanjiti uvoz na koji odlaze milijarde kuna, umjesto u domaću proizvodnju i otvaranje radnih mjesta', rekao je Hutinski na središnjem varaždinskom trgu, na što je jedan od nekolicine promatrača dobacio da bi izbore davno ukinuli ako bi nešto mijenjali.

Miran prosvjed nezaposlenog inženjera medicinske radiologije, inače, zamalo je završio incidentom, da gradske vlasti nisu u tome spriječile komunalnog redara koji je htio intervenirati zbog neprijavljivanja protesta.

Koliko su Hrvati nabrijani na prosvjede? Jedan prosvjednik i nekolicina znatiželjnika


'Nakon dolaska policije koja me legitimirala, pokušao sam prijaviti prosvjed, ali su me različite službe slale jedna drugoj. Na kraju sam došao do komunalnog redara koji mi je htio naplatiti biljeg, što bih i platio, ali sam shvatio da ne bih mogao prikupiti svu potrebnu dokumentaciju za prijavu prosvjeda. Bio sam spreman i osobno odgovarati u slučaju izgreda, ali bogami novca za zaštitare koje bih trebao osigurati – nemam', naglasio je Hutinski.