PILOT PROJEKT

Počeli preventivni sistematski pregledi hrvatskih branitelja

18.10.2016 u 17:30

Bionic
Reading

Besplatni preventivni sistematski pregledi za hrvatske branitelje počeli su u ponedjeljak na području Vukovarsko-srijemske županije, za ukupno 825 branitelja, a tijekom iduće godine nastavit će se u svim županijama s ciljem što ranijeg otkrivanja onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti kod braniteljske populacije

U Ministarstvu branitelja napominju kako je 'Program za provođenje preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata - pilot projekt za 2016. godinu' usvojen 12. listopada zaključkom Vlade, a za nositelje Programa određeni su ministarstva branitelja i zdravlja

Program će se do kraja godine provoditi na području Vukovarsko-srijemske županije, pri čemu preventivni sistematski pregled obuhvaća laboratorijsku dijagnostiku te ultrazvučne i specijalističke preglede, s ciljem prevencije i poboljšanja kvalitete zdravlja i življenja.

U Ministarstvu branitelja ističu kako su posebnu pažnju u ovoj godini posvetili zaštiti i očuvanju zdravlja branitelja i ratnih stradalnika, zbog čega se i pristupilo donošenju Nacionalne strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata za razdoblje 2016.-2020. godine. U tu svrhu osnovan je i Projektni tim za izradu prijedloga Nacionalne strategije, sastavljen od predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata, stručnjaka iz raznih grana medicine i predstavnika relevantnih institucija, među njima i Ministarstva branitelja.


Na sastancima Projektnog tima utvrđena je potreba provođenja što hitnijih zdravstvenih pregleda braniteljske populacije i prije donošenja strategije, pa je stoga odlučeno provoditi preventivne sistematske preglede.

Pregledi su organizirani u vukovarskoj Općoj županijskoj bolnici i bolnici hrvatskih veterana te Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima. Svi hrvatski branitelji s područja te županije, zainteresirani za besplatni preventivni sistematski pregled, za sve informacije mogu se obratiti Područnoj jedinici Ministarstva na adresu Glagoljaška 27b u Vinkovcima ili na telefon 032/331-706, navodi Ministarstvo branitelja.