KOALICIJA ZA REKOM

Počela peticija za osnivanje komisije za ubijene i nestale

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 26.04.2011 17:12
  • Objavljeno 26.04.2011 u 15:43
kostur, masovna grobnica, ratni zločin

kostur, masovna grobnica, ratni zločin

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

U većim gradovima bivše Jugoslavije danas u podne počelo je prikupljanje potpisa za osnivanje REKOM-a, Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1991. do 2001. na prostoru bivše SFRJ

Nevladine organizacije okupljene u Koaliciji za REKOM do 6. lipnja u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji, Kosovu, Makedoniji i Crnoj Gori namjeravaju skupiti milijun potpisa građana. Potpise će predati nacionalnim parlamentima država uz zahtjev za osnivanjem REKOM-a, komisije koja bi trebala dati objektivnu činjeničnu sliku o žrtvama ratova na prostoru bivše zajedničke države.

Kampanjom koordinira Inicijativa mladih za ljudska prava čiji osječki koordinator Miren Špek pojašnjava da su zahtjevu prethodila višegodišnja istraživanja i konzultacije u svim državama sa žrtvama i sudionicima sukoba. 'Komisija čije osnivanje tražimo imat će jasna pravila rada, postupak odabira članova, a izvještaj će podnijeti u roku tri godine od početka rada', rekao je Špek povodom današnjeg otvorenja štanda u Osijeku.

U priopćenju Inicijative za REKOM ističe se da ni deset godina od kraja oružanih sukoba na tlu nekadašnje SFRJ ni u jednoj od država nije dovršen popis ubijenih u ratu, a više od 15.000 osoba i dalje se vode kao nestale. 'Žrtve su marginalizirane, njihovi glasovi se u javnosti rijetko čuju, a brojevima ubijenih često se manipulira u političke svrhe', naglašavaju u toj inicijativi.

Prema predloženom statutu REKOM-a, pored popisa ubijenih i nestalih osoba, ta komisija bi trebala prikupiti podatke 'o mjestima zatvaranja u vezi s ratom ili drugim oblikom oružanog sukoba, o osobama koje su protupravno zatvarane, podvrgavane mučenju i nečovječnom postupanju, i izraditi njihov sveobuhvatan popis'.

Komisiju bi činilo dvadeset članova i članica, i to pet iz BiH, po tri iz Hrvatske, Srbije i Kosova te po dva iz Crne Gore, Makedonije i Slovenije. Za članove se neće birati osobe koje su obavljale istaknutu političku funkciju u posljednje dvije godine prije raspisivanja natječaja za izbor članova komisije ili ako postoje ozbiljne sumnje u odgovornost za kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava.

Članove komisije odabirao bi selekcijski odbor u pojedinoj državi koji bi se sastojao od devet članova. Njih bi birao ministar nadležan za ljudska prava i nevladine organizacije koje sudjeluju u koaliciji za REKOM.

Osnivanje REKOM-a krajem prošle godine podržao je predsjednik Ivo Josipović istaknuvši potrebnim da se učini sve kako bi se imenovala žrtve i kaznio svaki zločin te da žrtvama treba pružiti određenu zadovoljštinu.

Potrebu rasvjetljavanja sudbine nestalih osoba u Hrvatskoj prošli tjedan naglasila je i premijerka Jadranka Kosor, povodom presuda hrvatskim generalima na Međunarodnom sudu pravde u Haagu: 'Ne smijemo se i nitko nema pravo ni na jednoj razini, pogotovo državnoj, umoriti u traženju istine i traženju svih podataka koji će rasvjetliti sudbinu svih 1013 s popisa zatočenih i nestalih iz 1991. i 1992.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi