OPASNOST ZA PČELE

Počela dezinsekcija komaraca u županjskoj Posavini

03.06.2014 u 15:45

Bionic
Reading

Na području poplavama pogođenih Strošinaca, Đurića i Posavskih Podgajaca u županjskoj Posavini danas je počela dezinsekcija komaraca koja se obavlja larvicidno sa zemlje, a od 18 sati nastavlja se adulticidnim tretmanom, odnosno zamagljivanjem s vozila.

Branka Tomljanović iz kriznog stožera Ministarstva zdravlja, koji djeluje pri Državnom stožeru za zaštitu i spašavanje u Županji, izjavila je kako je stanovništvo upozoreno o dezinsekciji, poglavito pčelari koji su pozvani da sklone košnice.

Naglasila je kako je dezinskecija komaraca bitan preduvjet povratka stanovnika u poplavljena područja, ali i uklanjanje prepreke za sanaciju s obzirom da komarci veliki problem predstavljaju i timovima koji rade na sanaciji stradalih područja.

Na pitanje novinara ima li saznanja da se dezinskecija komaraca istodobno obavlja i na području susjedne bosanske Posavine, što je bilo najavljivano, Tomljanović je kazala kako se "ovoga časa o tome odluke donose na drugom mjestu".

"Odlučeno je da se dezinsekcija provede tamo gdje je moguće, dok se ta akcija ne iskordinira", rekla je.

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta akcija se odgađa za prvi naredni povoljan termin, o kojemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.