BEZ MILOSTI

Pobunjenici osudili jemenskog predsjednika na smrt zbog veleizdaje

27.03.2017 u 22:35

Bionic
Reading

Vojni sud u Sani, koji se nalazi pod kontrolom šijitskih pobunjenika Huta koji se bore protiv vladinih snaga u Jemenu, osudio je predsjednika Abda Rabu Mansura Hadija na smrtnu kaznu zbog veleizdaje

Kako javljaju svjetske agencije, sud je proglasio predsjednika Hadija 'odbjeglim' te ga je, zajedno s još šest jemenskih dužnosnika, osudio na smrt zbog veleizdaje. U pojašnjenju smrtne presude stoji kako je Hadi počinio izdaju zbog 'suradnje s državom-agresorom Saudijskom Arabijom i njezinim saveznicima u napadima iz zraka, mora, i sa zemlje' na jemenski teritorij.

Agencije navode kako se među osuđenicima nalazi i jemenski veleposlanik u Washingtonu Ahmed Avad ibn Mubarak te bivši šef diplomacije Rijad Jasin.

Sudska odluka objavljena je uoči druge godišnjice intervencije ratnog zrakoplovstva koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom protiv Hutija u Jemenu.

Jemen, jedna od najsiromašnijih zemalja u arapskom svijetu, zapao je kaos nakon što je koalicija na čelu sa Saudijcima počela zračnu kampanju u ožujku 2015. kako bi potisnula hutske pobunjenike i njihove saveznike koji i dalje drže prijestolnicu pod kontrolom.