STOTINE NA PROSVJEDU

Pobuna bankovnih službenika: Ne stečaju Cipra!

23.03.2013 u 20:11

Bionic
Reading

Stotine bankovnih službenika prosvjedovale su u subotu u Nikoziji, gdje su vlasti u utrci s vremenom kako bi s europskim partnerima zaključile plan za spašavanje banaka i gospodarstva tog otoka.

Prosvjedna povorka se ispred sjedišta Ciparske unije bankovnih službenika (Etyk) uputila prema ministarstvu financija, zaustavivši se kratko ispred zgrade predsjedništva, izvijestila je agencija France Presse.

Čim se povorka približila predsjedničkoj palači, policija ju je zaustavila, ali ju je poslije pustila da nastavi put i nije zabilježen nijedan izgred, premda je nezadovoljstvo sudionika bilo vidljivo.

Prosvjednici koji strahuju za svoja radna mjesta u slučaju stečaja i restrukturiranja banaka, nosili su transparente na kojima je pisalo "Ne dirajte u mirovinske fondove", "Ne stečaju Cipra" i slično.

Cipar do ponedjeljka mora pronaći 7 milijarda eura - više od trećine svog BDP-a - kako bi mu trojka odobrila međunarodna pomoć vrijednu 10 milijarda eura i kako bi europska središnja banka (ECB) i dalje njegovim bankama osiguravala potreban gotov novac.

Ministar financija Michalis Sarris rekao je da je postignut "znatan napredak" i ocijenio je da bi se prijedlog o novom paketu mjera mogao naći na dnevnom redu u parlamentu u subotu predvečer, ali je administrativni čelnik parlamenta izjavio kako nikakva rasprava ni glasovanje nisu predviđeni u subotu.

U petak navečer zastupnici su prihvatili prvi paket mjera, među kojima su restrukturiranje banaka i uspostava fonda solidarnosti koji bi se trebao oslanjati na mirovinske fondove.

"Prosvjedujemo za očuvanje radnih mjesta i našeg mirovinskog fonda. U ovakvu situaciju su nas doveli naši europski prijatelji", rekao je Petros, bankovni službenik.

U Bruxellesu je više izvora bliskih pregovorima reklo da plan o kojemu se pregovara uključuje restrukturiranje dviju velikih ciparskih banaka - Bank of Cyprusa i Popular Banka (Laiki, na grčkom) - koje "moraju nestati". Nova banka bi se osnovala sa zdravom imovinom tih dviju banaka.

Samo u Laiki Banku na Cipru radi više od 8.000 ljudi, ili 1 posto od 840.000 stanovnika tog otoka, što oslikava nerazmjer bankovnog sektora u ciparskom gospodarstvu, na što upozorava EU.