AHMADINEDŽAD

'Pobijedio sam zbog poštenja i službe narodu'

17.06.2009 u 12:41

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad ocijenio je u srijedu da je njegov reizbor dokaz povjerenja naroda u njegovu vladavinu. 'Rezultat izbora potvrđuje rad utemeljen na poštenju i na službi narodu', kazao je ultrakonzervativni predsjednik u izjavi novinskoj agenciji Isna, misleći pritom na svoj prvi mandat od 2005. do 2009.

TEHERAN - 'Dvadeset pet milijuna osoba potvrdilo je taj način vođenja zemlje koji je sad ugrađen u revoluciju'.

Ponovni izbor Ahmadinedžada 12. lipnja osporavaju trojica suparnika, posebno bivši premijer Mir Hosein Musavi koji je osudio nepravilnosti izbornog procesa.

Otada pristaše Musavija, umjerenog konzervativca, prosvjeduju svakodnevno u Teheranu protiv rezultata predsjedničkih izbora.

Pristaše bi i u srijedu trebale prosvjedovati u Teheranu, a za četvrtak je Musavi pozvao 'iranski narod' na dan žalosti.

'Musavi poziva iranski narod da se okupi u džamijama i održi mirne prosvjede kako bi se utješile obitelji žrtava i ranjenih u nedavnim događajima', piše u pozivu.

U međuvremenu, režim nije prestao s uhićivanjem političara, savjetnika, analitičara i novinara reformatora koji podržavaju 67-godišnjeg Musavija.

Vlast je također sve kritičnija prema stranim medijima koje iranski politički dužnosnici i mediji optužuju za sudjelovanje u nemirima.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu ih je optužilo da su 'glasnogovornici' prosvjednika i upozorilo da će ti 'neprijatelji' biti pobijeđeni.

Vlasti od utorka zabranjuju stranom tisku izvještavanje s 'ilegalnih' prosvjeda.

Najmanje sedam civila poginulo je u ponedjeljak u Teheranu u napadu iz baze islamske milicije, a brojne osobe su ranjene.