MINISTAR ZMAJLOVIĆ

'Po očuvanoj prirodi RH je jedna od najbogatijih država u EU'

27.08.2013 u 17:31

Bionic
Reading

'Po očuvanoj prirodi Hrvatska je jedna od najbogatijih država u Europskoj uniji i imamo potpuno pravo na to biti ponosni. Upravo zato imamo obavezu i veliku odgovornost predati očuvanu prirodu budućim generacijama, ali i staviti taj resurs u funkciju održivog razvoja, prijateljskog prema prirodi, a u službi čovjeka', kazao je ministar Mihael Zmajlović u Erdutu prilikom otvorenja novoizgrađene poučne staze Značajnog krajobraza Erdut

'Da bismo to proveli nužna su i ulaganja, koliko god je to u ova krizna vremena teško osigurati. Danas smo ovdje zbog jednog od 17 projekata u koje je u zadnjih godinu i pol uloženo 35 milijuna kuna. Sa ulaganjima u zaštićena područja ne mislimo stati, naprotiv. Projekti zaštite prirode koje planiramo financirati iz strukturnih fondova procijenjeni su na 410 milijuna kuna. Prva četiri, vrijedna 128 milijuna kuna, prijavit ćemo već početkom 2014. A u visokoj fazi spremnosti za prijavu je ukupno petnaestak projekata vrijednih 350 milijuna kuna', izjavio je ministar Zmajlović u Erdutu prilikom otvorenja novoizgrađene poučne staze Značajnog krajobraza Erdut, stoji u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Radovi na izgradnji poučne staze Značajnog krajobraza Erdut vrijedni su gotovo milijun kuna. Financirani su iz proračuna Ministarstva zaštite okoliša i prirode putem Projekta integracije u EU Natura 2000 (NIP). Projektom je obuhvaćena izgradnja i uređenje dva kilometra poučne staze, postavljene su informativne table, izgrađena su dva odmorišta te vidikovac smješten neposredno uz Erdutsku kulu s kojeg se pruža jedinstveni pogled na Dunav i granicu sa susjednom Srbijom.

Područje unutar kojeg se nalazi poučna staza je u kategoriji zaštite značajnog krajobraza, a nalazi se unutar granica Prekograničnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav. Prekogranični rezervat biosfere Mura – Drava – Dunav u sastavu je hrvatskog prijedloga europske mreže Natura 2000, koja objedinjuje područja važna za očuvanje europskih ugroženih vrsta i stanišnih tipova.

Ulaganja Ministarstva zaštite okoliša i prirode u posjetiteljsku infrastrukturu zaštićenih područja putem Projekta integracije u EU Natura 2000, u 2012. i 2013. godini iznose ukupno 35,2 milijuna kuna. Od toga je dosad dovršeno osam projekata vrijednih 17,3 milijuna kuna, a osam ih je upravo u tijeku, vrijednih još 13,9 milijuna kuna. Do kraja godine planira se započeti s radovima vrijednim 4 milijuna kuna.