velika akcija

Pali korumpirani policajci, za sobom povukli šefove Kopačkog rita i Brijuna. Potonji tvrdi: Nisam uhićen, ovo je katastrofa!

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 12.06.2019 17:51
  • Objavljeno 12.06.2019 u 12:41
Dovođenje osumnjičenika u aferi Kopački rit

Dovođenje osumnjičenika u aferi Kopački rit

Izvor: Cropix / Autor: Ivan Peric / CROPIX

Uskok je temeljem policijske kaznene prijave zbog krivlolova, podmićivanja i zapošljavanja bez javnog natječaja pokrenuo istragu protiv jedanaest osoba među kojima su policijski službenici, ribarski inspektor te ravnatelji parka prirode Kopački Rit Tomislav Bogdanović i nacionalnog parka Brijuni Marno Milotić

Prvoosumnjičeni 52-godišnji policajac granične policije Beli Manastir navodno je zlouporabio svoj položaj ustupajući suosumnjičenom 67-godišnjaku podatke o rasporedu rada policijskih službenika s ciljem njegovog nesmetanog ribolova i izbjegavanja policijske granične kontrole.

Osim toga terete ga da je trgovao svojim utjecajem pokušavajući kod carinika ishoditi da ne kazne osumnjičenog 50-godišnjaka uhvaćenog u prelasku državne granice s ribarskom opremom skrivenom u vozilu.

Granični policajac osumnjičen je da je počinio još jednu zlouporabu nakon što je njegov vršnjak, inače šestoosumnjičeni uhvaćen u prijevozu odstrijeljene divljači bez dokumentacije.

Uz te zlouporabe je koristeći svoj autoritet navodno uključio još dvoje policijskih službenika - 29-godišnjeg policajca i 32-godišnju policajku iz postaje Beli Manastir koji su otkrili da šestoosumnjičeni u automobilu prevozi odstrijeljenu divljač bez dokumentacije.

Oglasio se Milotić

'Ovo je katastrofa, sve demantiram! Nisam uhićen, niti sam ikada bio uhićen. Ja i moja ustanova o cijelom ovom slučaju nemamo nikakvih saznanja', rekao je Marno Milotić za Glas Istre.

Na pitanje je li u NP Brijuni zaposlio nećaka ravnatelja PP Kopački rit mimo javnog natječaja, kratko odgovorio: 'Prema mojim saznanjima - ne'.

Prvoosumnjičenog 52-godišnjeg policajca terete da je pritom poduzeo više radnji s ciljem da njegov vršnjak ne bude kažnjen pa je nazvao lovnika u lovačkom društvu iz Kneževih Vinograda i zatražio od njega da za šestookrivljenog naknadno sačini dokumentaciju za lov

Dvojica policajaca potom su po nalogu 52-godišnjeg policajca u evidencijama zabilježili da je šestoosumnjičeni nakon lova imao urednu lovnu dokumentaciju.

Ribarski inspektor primio mito od ribara, ravnatelji Brijuna i Kopačkog Rita protuzakonito zapošljavali

Istragom je obuhvaćen i drugosumjičeni 50-godišnjak kojeg terete da je 52-godišnjem ribarskom inspektoru iz Ministarstva poljoprivrede dao mito u robi kako bi izbjegao sankcioniranje za protuzakoniti ribolov. Inspektor protiv njega nije pokrenuo prekršajni postupak iako je to bio dužan te je, unatoč sumnji, na višim instancama zatražio obustavu postupanja prema jednom ribaru.

  • +12
  • +9

Dovođenje osumnjičenika u aferi Kopački rit

Izvor: Cropix / Autor: Ivan Peric / CROPIX

Policija je osumnjičila i ravnatelja parka prirode Kopački rit za zlopurabu položaja jer je navodno na mjesto čuvara prirode zaposlio petoosumnjičenog 48-godišnjaka na njegov poticaj i mimo zakonskih propisa jer mu je prije polaganja omogućio uvid u pismeni ispit.

Ravnatelja Kopačkog rita terete i da je, koristeći dobre poslovne odnose s ravnateljem Brijuna, zatražio da zaposli njegova nećaka bez javnog natječaja, što je ravnatelj Brijuna i učinio.

Policija je, ne navodeći identitet osumnjičenika, izvijestila na svojim internetskim stranicama da je Uskoku podnijela prijave zbog zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita i trgovanja utjecajem te devet osumnjičenih predala pritvorskom nadzorniku. Napominju da su osumnjičeni policijske službenici do daljnjega udaljeni iz službe.

Uskok je izvijestio na svojim stranicama da je predložio određivanje istražnog zatvora za trojicu okrivljenika.

Nacionalni park Brijuni izvijestio je da njihov ravnatelj nije jedan od uhićenih.

  • +21
  • +18

NP Brijuni slavi 35. godišnjicu postojanja

Izvor: Cropix / Autor: Goran Sebelic

Božinović: Ovo je poruka da se policija bori protiv korupcije, pa ne štedi ni svoje

Iako su u akciji pali policajci, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kaže da upravo njihovo uhićenje pokazuje da policija radi svoj posao. 'Poruka je da se policija odlučno bori protiv korupcije, da ne štedi nikoga, uključujući i svoje djelatnike ukoliko su upleteni u bilo kakve koruptivne radnje, to je poruka i ja mislim da je to poruka koju građani RH žele čuti', kazao je Božinović novinarima u Saboru.

'Ja naravno ne znam detalje tog istraživanja, ali želio bih pohvaliti sve policijske službenike koji su sudjelovali u ovoj istrazi i doveli je do podnošenja kaznene prijave', dodao je.

Više detalja nije mogao otkriti ni glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, pa ni što je tužiteljstvo do sada utvrdilo i hoće li biti još uhićenja. 'Više od ovoga što je priopćio USKOK u ovom trenutku ne mogu vam reći', poručio je Jelenić.

upitan kako možemo vjerovati sustavu u kojem policajac pomaže kriminalcu, Jelenić je poručio: 'Najveći dio policajaca to ne čini, ali svakom žitu ima kukolja. Zadaća je policije da ih otkrije, a naša da ih kazneno gonimo.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!