PROSVJED ZELENE AKCIJE

'Plomin je prošao zbog Čačićevog pritiska na Povjerenstvo'

28.06.2012 u 17:59

Bionic
Reading

Aktivisti Zelene akcije danas su prosvjednim performansom ispred Ministarstva zaštite okoliša i prirode zatražili odbacivanje Studije utjecaja na okoliš za termoelektranu 'Plomin C' nakon čega ih je primio ministar Mihael Zmajlović, koji odbacuje tvrdnje o pritisku prvoga potpredsjednika Vlade na Povjerenstvo

Aktivisti su ispred zgrade Ministarstva postavili transparente na kojima je pisalo "Odbacite Studiju - oslobodite nas ugljena" i 'Nova Vlada - fosilna rješenja?', a troje aktivista bilo je obučeno u crno te lancima vezano za velik komad ugljena.

Voditelj Energetskog programa Zelene akcije Toni Vidan novinarima je izjavio kako od ministra Zmajlovića traže da odbaci mišljenje Povjerenstva Ministarstva zaštite okoliša i prirode koje je o Studiji utjecaja na okoliš zahvata 'Plomin C' dalo pozitivno mišljenje.

Taj zahvat u suprotnosti je s postojećom prostorno-planskom dokumentacijom, naglašava Vidan. 'Mislimo da je Povjerenstvo radilo pod velikim pritiskom euforije oko kvazi-investicijskih projekata i činjenice da je prvi potpredsjednik Vlade (Radimir Čačić) davao izjave koje govore da taj projekt mora ići', rekao je Vidan i dodao da su Čačićeve izjave jasan primjer političkog pritiska na povjerenstvo.


Napominje i da se u Europi napušta gradnja novih termoelektrana na ugljen te potpuno apsurdnim smatra to što HEP želi 'pod krinkom smanjivanja uvoza električne energije zamijeniti uvoz električne energije s uvozom prljavog ugljena'.

'Kad pogledamo koliko se novih termoelektrana na ugljen izgradilo u EU, onda možemo vidjeti da se tijekom posljednjih desetak godina puno više starih elektrana ugasilo nego što se izgradilo novih', rekao je.

Ponovio je kako smatra da je ostavka bivše ministrice zaštite okoliša i prirode Mirele Holy povezana s projektima Ombla i Plomin te dodao 'da će upravo ti projekti biti test za novog ministra'.

Zmajlović: povjerenstvo za Plomin C nije radilo pod pritiskom

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je danas prilikom susreta s predstavnicima Zelene akcije da Savjetodavno stručno povjerenstvo koje je dalo pozitivno mišljenje u postupku procjene utjecaja zahvata na okoliš za termoelektranu Plomin C nije odlučivalo pod pritiskom, već je nametnulo dodatne mjere zaštite okoliša, priopćeno je iz Ministarstva.

Ministar Zmajlović predstavnike Zelene akcije primio je danas nakon njihova prosvjeda ispred zgrade Ministarstva.

Povjerenstvo nije odlučivalo pod pritiskom, već je nametnulo dodatne mjere zaštite okoliša koji obuhvaćaju najviše standarde zaštite okoliša tijekom izgradnje i nakon puštanja u pogon bloka C, istaknuo je Zmajlović. Ministar je kazao da te mjere obuhvaćaju viši dimnjak od planiranog, veći broj postaja za mjerenje kakvoće zraka, te kontinuirano mjerenje promjene temperature mora, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Predstavnike Zelene akcije, dodaje se, ministar je izvijestio da se još čeka mišljenje Republike Slovenije o prihvatljivosti zahvata na okoliš prema Konvenciji o prekograničnom utjecaju zahvata na okoliš (ESPOO konvencija), nakon čega će Ministarstvo odlučiti o izdavanju rješenja o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša.

Predstavnici Zelene akcije kazali su da je projekt TE Plomin C neusklađen s prostornim planom Istarske županije, te da će u slučaju gradnje Hrvatska biti energetski ovisna i vezana uz uvozni ugljen, stoji u priopćenju.

Iz Zelene akcije na sastanku su bili predsjednik Bernard Ivčić, Toni Vidan, Gordana Dragičević i Enes Ćerimagić, a uz ministra Zmajlovića zamjenik ministra Hrvoje Dokoza i pomoćnik ministra Davor Škrlec.