'SVATKO IMA SVOJ STIL'

Plenkovićeva Vlada po jednoj stvari podsjeća na Sanaderovu, pogledajte po kojoj

29.12.2016 u 18:44

Bionic
Reading

Vlada Andreja Plenkovića već u trećem mjesecu svog mandata pokazuje kako će vjerojatno biti jedna od najzatvorenijih i najnetransparentnijih unazad petnaestak godina. Možda po netransparentnosti uspije prestići čak i u tom smislu 'najbolju' vladu, onu Ive Sanadera

Dnevni red današnje sjednice Vlade objavljen je samo četiri minute prije početka zasjedanja Plenkovića i njegovih ministara, a radni materijali, odnosno prijedlozi odluka o kojima je Vlada raspravljala objavljeni su nakon što je sjednica već bila završila.

Prošlog tjedna dnevni red objavljen je na Vladinim internetskim stranicama u tijeku same sjednice, a radni materijali, odnosno svi prijedlozi o kojima je Vlada raspravljala i glasala objavljeni su također tek nakon sjednice.

Radi se o vrlo nepoštenoj, ali i novoj praksi ove Vlade, jer seunazad pet godina ustalila praksa da se dnevni red sjednice i svi prijedlozi odluka skoro pa uvijek objavljuju dan prije sjednice Vlade. Zašto je to važno i zašto ovo ne trebate čitati kao novinarsku žalopojku?

Novinarska pitanja zbog interesa javnosti

Važnost je takve prakse u tome da novinari potpuno spremni mogu doći pratiti sjednicu Vlade te ministrima i prije i poslije sjednice postavljati kvalificirana pitanja. Pitanja koja ne mogu postavljati ako ne znaju čak ni dnevni red sjednice, a kamoli prijedloge odluka koje često mogu biti od ogromne važnosti za sve ili za specifične skupine građana.

Pitanja koja ne postavljaju zbog svoje znatiželje, nego zbog toga da javnost, dakle svi zainteresirani građani, budu što je moguće kvalitetnije informirani o svim odlukama o kojima Vlada raspravlja i glasa na svojim sjednicama. I to prije samog glasanja, kada se još stigne Vladu spriječiti u donošenju potencijalno štetne odluke.

Vlada Andreja Plenkovića slično kao danas postupila je i uoči sjednice na kojoj je donosila državni proračun za 2017. godinu. I tada su prekasno objavili cjeloviti, vrlo opsežan nacrt proračuna. Zapravo, praksa sve kasnijeg objavljivanja dnevnog reda i prijedloga Vladinih odluka započela je odmah nakon što se u Banske dvore uselio premijer Andrej Plenković

Prvo su objavljivani u poslijepodnevnim satima u danu uoči sjednice. Potom navečer, pa kasno navečer, da bi se postupno došlo do toga da se dnevni red sjednica Vlade objavi u biti post festum.

Premijer Andrej Plenković na početku današnje sjednice Vlade rekao je kako će se o Ini raspravljati na zatvorenom dijelu sjednice. Dobro da je to rekao jer se iz dnevnog reda sjednice to ne da vidjeti. Vlada, naime, većdrugi put zaredom nije objavila dnevni red zatvorenog dijela sjednice.


'Na zatvorenom dijelu 14. sjednice Vlada RH raspravljala je o presudi arbitražnog suda Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo', bilo je sve što su nakon zasjedanja iz Banskih dvora priopćili o toj važnoj temi.

Loša praksa Sanaderove Vlade

'Morate se naviknuti da svaka Vlada ima svoj stil, pa tako i ova', sukus je objašnjenja novih vladara takve prakse (ne)objavljivanja dnevnog reda sjednica i prijedloga svih odluka dan uoči sjednice Vlade.

Sanaderova Vlada svoje je sjednice znala održavati i u poslijepodnevnim satima, često se znalo kasniti s početkom sjednice pa novinari nisu nikada mogli biti sigurni kada će početi. Dnevni red i materijali dobijali su se uoči same sjednice, pa nisu imali vremena za analizu prijedloga odluka i teško su se mogli pripremiti za kvalitetno praćenje sjednica.

HND: Nedopustivo je podcjenjivanje novinara koji prate rad Vlade

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) smatra nedopustivim da novinari koji redovito prate rad Vlade ne dobiju poziv za praćenje sjednice, što se dogodilo danas. Također, dnevni red sjednice je objavljen tek nakon što je sjednica započela, ali bez materijala koji su postali dostupni tek više od sat vremena nakon što je sjednica zaključena. HND i ovom prilikom ponavlja više puta javno izrečen zahtjev da se u Vladi i svim ministarstvima održavaju redovite konferencije za novinare kako bi novinari dobili priliku članovima Vlade postavljati pitanja od javnog interesa. Priopćenje HND-a možete pročitati ovdje.