VLADA SPLITU OBEĆALA NIZ PROJEKATA

Krstulović Opara poručio Plenkoviću: Inzistiram na jednoj stvari

04.05.2018 u 12:08

Bionic
Reading

Vlada je u Splitu održala sjednicu, petu izvan Zagreba, koja je većinom bila posvećena razvoju Grada i Splitsko-dalmatinske županije za što će kroz brojne projekte ukupno biti uloženo dvije milijarde kuna. Vladinu delegaciju u Splitu je dočekao prosvjed radnika Dalmacijavina koji traže isplatu otpremnina u iznosu od 64 milijuna kuna

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku sjednice kojoj osim članova Vlade sudjeluju i saborski zastupnici iz Splitsko-dalmatinske županije, kazao je kako će uputiti snažnu projektnu i financijsku poruku.

'Ove mjere su posvećene razvoju Splita i Splitsko-dalmatinske županije', kazao je i dodao kako je ovo peta sjednica koju Vlada održava izvan Zagreba.

Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan predstavio je najvažnije razvojne projekte. 'Neka ova sjednica Vlade bude poticaj svima na veći angažman na terenu', kazao je. Dodao je da je 'usitinu sretan i ponosan' jer je doznao da je u županiji od 1. siječnja do 1. travnja rođeno je 88 djece nego u istom razdoblju prošle godine.

Spomenuo je tunel Kozjak, brzu cestu Zagvozd-Imotski, tunel Ravča-Drvenik...

  • +9
Prosvjed radnika Dalmacijavina uoči sjednice Vlade u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara kazao je kako je ova sjednica Vlade točka preokreta. To znaju ljudi koji se bave upravljanjem. Ovo je uistinu prekretnica koja će dati jamstvo za razvoj ovog prostora. To je plod izvrsne suradnje mojih kolega gradonačelnika Solina, Omiša, Sinja...', istaknuo je Krstulović Opara.

'Točke dnevnog reda su bile spominjane od mojih prethodnika. Dolazili su razni ministri. što se u međuvremenu dogodilo? Nešto što smo odlučni nadoknaditi', dodao je. Istaknuo je kako split nije imao obilaznicu, željezničku prugu, zračnu luku koja se gradi lokalnim novcem, a grad Split ima u vlasništvu tek pet posto. Na to više ne pristajemo', jasan je bio gradonačelnik.

Smatra da je turizam prerastao održive brojke.

  • +19
Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Splita Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Vlada je do sada održala sjednice u Vukovaru, Kninu, Osijeku i Sisku tematski vezane uz grad i županiju u kojoj se održava, pa će tako i u Splitu na dnevnome redu biti 30-ak točaka, a nakon sjednice bit će potpisano i 30 ugovora.

Dnevni red možete pogledati ovdje.

Ukupno riječ je o dvije milijarde kuna koje će biti usmjerene na razvoj Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita. 'Oko dvije milijarde kuna dolazi u Split', najavio je tim povodom premijer Andrej Plenković.

Nakon sjednice, Krstulović Opara kazao je: Naradit ćemo se u slijedeće tri godine'. Dodao je kako inzistira na hodogra,u kako bi se znalo tko i u kojem razdoblju preuzima ulogu.

Vlada će tako pokrenuti aktivnosti radi uvrštenja na listu strateških projekata dva, o kojima će biti usvojeni i zaključci o realizaciji. To su novi ulaz u Split - čvor Vučevica na A1 - tunel Kozjak - čvor na DC8 - Trajektna luka Split i projekt povezivanja brzom prigradskom željeznicom kolodvora Split, u trajektnoj luci Split (Istočna obala), sa Zračnom lukom Split te izgradnja intermodalnog čvora novog glavnog kolodvora Split (Kopilica).

Na listu strateških projekata Vlada će staviti i projekt nove multimodalne platforme Splitske aglomeracije Solin - Stobreč - Dugi Rat – Omiš.

  • +3
Limuzine Vlada Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Donijet će i zaključke u vezi s projektom poboljšanja prometne povezanosti otoka Hvara te Brača, projektima izgradnje spojnih cesta čvor Zagvozd - granica Bosne i Hercegovine i Dicmo - obilaznica (Križice) - Krivodol kod Sinja, realizacije projekta rekonstrukcije i dogradnje čvora Dugopolje na autocesti A1 Zagreb - Split – Dubrovnik, kao i projektom rekonstrukcije križanja dviju državnih sa županijskom cestom u Makarskoj.

Usvojit će i zaključak u vezi s imenovanjem radne skupine za analizu projekta Spaladium centra, zaključak u vezi s projektom sanacije odlagališta otpada Karepovac, kao i u vezi s projektom izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lećevica.

  • +18
Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Na dnevnom su redu i točka vezana uz rješavanje pitanja upravljanja podrumima Dioklecijanove palače, realizaciju projekta Centra za mlade – Multimedijalnog kulturnog centra u Splitu, u vezi s Projektom izgradnje i opremanja objedinjenog hitnog bolničkog prijema Kliničkog bolničkog centra Split i Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije na jednoj lokaciji i dr.

Vlada će donijeti i više odluka o darovanju nekretnina u vlasništvu države, pa će tako Split dobiti dio bivše vojarne 'Sv. Križ' Dračevac za izgradnju tehnološkog parka i prometnog centra, a dio vojarne bit će darovan i Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Država će Gradu darovati i zemljište na Žrnovnici radi gradnje stanova, kao i 1660 garažnih mjesta, a nekoliko će nekretnina dobiti i Makarska te općina Baška Voda.