obilazak poplavljenih područja

Plenković u Karlovcu: Suočavamo se s rekordnim vodenim valovima, ali je bolje nego ranije

18.05.2023 u 10:10

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u Karlovcu je održao s ministrima, lokalnom zajednicom i nadležnim službama o daljnjim aktivnostima u obrani od poplave. Nakon toga se obratio medijima

'Slična ako ne i gora situacija događa se i u drugim europskim državama', kazao je Plenković te spomenuo tešku situaciju Italiji gdje ima i mrtvih. Zahvalio je lokalnoj zajednici i svim službama koje su pomagale prethodnih dana.

'Nažalost ovaj grad na četiri rijeke je žrtva visokih vodostaja. Dio grada je obranjen, pogotovo oni dijelovi koji su ranije bili u lošim situacijama. Globalno gledajući, možemo reći da je situacija u ovom trenutku po kontrolom. Pratimo situaciju u drugim županijama, pogotovo u Sisačko-moslavačakoj županiji', kazao je premijer.

'Bitano je da je situacija bolja nego prethodnih dana. Vidjeli ste i u Obrovcu', dodao je.

Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

Na pitanje da li je bilo propusta na nekim mjestima, poput Hrvatske Kostajnice, Plenković je kazao: 'Tamo je vodostaj Une bio preko 5 metara. Oni su uz ogromne napore uspjeli staviti dodatne vreće. Situacija u Kostajnici je složena, ali napravili u se napori i koraci se rade. Možda može biti i bolje, ali gospodin Đuroković vam može reći detalje.'

'U Karlovcu je izgrađeno 10 km, još 10 treba napraviti. Mi smo napravili i poseban zakon za Kupu. Puno je bolje nego što je bilo ranije. Poruka je da se suočavamo s rekordnim vodenim valovima i da se borimo. Ovo su ogromne prirodne nepogode', kazao je Plenković.

  • +13
Andrej Plenković održao radni sastanak s ministrima, lokalnom zajednicom i nadležnim službama Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

'Pogledajte malo širu sliku, pogledajte na Googleu kakva je situacija u Italiji pa ćete vidjeti da je gore nego kod nas. Ovo su ogromne prirodne nepogode, a Vlada je tu sa svim svojim sastavnicama reagirala. Vidjeli smo izvrsnu koordinaciju', naglasio je premijer.

Vezano za novinarsku konstataciju da su 'neki ljudi prepušteni sami sebi i da im pomoć nije došla', Plenković je rekao da Crveni križ pokriva oko 500 domaćinstava. 'Ako netko zbog voda nije dobio pomoć, ne znači da se to neće dogoditi', poručio je.

Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

'Ovo su enormni vodostaji. Vodimo računa o globalnom kontekstu - klimatske promjene, ekstremni vremenski uvjeti, oborine, suše. Ono što je nekad bio standard obrane jednom u sto godina, mijenja se. Zašto imamo sastanke o globalnih klimatskim promjenama? Promjene se događaju brzo, istaknuo je Plenković u Karlovcu.