PREMIJER IZ SAMOIZOLACIJE

Plenković: Svima koji sudjeluju u borbi protiv Covida osigurat ćemo dodatak na plaću

05.12.2020 u 14:06

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u subotu na virtualnoj svečanoj sjednici u povodu obilježavanja Dana Grada Varaždina. Svečana je sjednica, u povodu Dana grada i blagdana svetog Nikole, održana je u Velikoj koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu samo uz nazočnost dobitnika ovogodišnjih priznanja, predsjednika Gradskog vijeća Damira Habijana i zamjenika gradonačelnika Zlatana Avara, dok su ostali uzvanici sudjelovali video vezom

Video vezom se na svečanu sjednicu uključio i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je rekao da Varaždin unatoč koroni želi biti okrenut budućnosti i razvijati se kao kulturno, sveučilišno i gospodarsko središte sjeverozapadne Hrvatske.

Premijer se osvrnuo i na aktualni situaciju u borbi protiv pandemije koronavirusa rekavši da je povećan pritisak na zdravstveni sustav.

"Ministarstvo zdravstva u stalnoj je komunikaciji s ravnateljem Opće bolnice Varaždin i nastoji pomoći slanjem medicinskih sestara, liječnika, uređaja, biti uz vas kad je sjeverno-zapadna Hrvatska najugroženija“, rekao je Plenković te zahvalio medicinskim sestrama i liječnicima na požrtvovnom radu, prenosi N1.

"Vlada će donijeti odluku kojom će svima koji sudjeluju u borbi protiv covida 19 osigurati dodatak na plaću“, istaknuo je premijer.

Plenković je rekao i da je Vlada u korona krizi za gospodarstvo Varaždina odobrila 2446 zahtjeva za 32.409 radnika s isplaćenih 217 milijuna kuna, a na razini Varaždinske županije za 38.194 radnika isplaćeno je 320 milijuna kuna.

Kroz dosadašnju suradnju vrlo jasno smo pokazali, istaknuo je Plenković, da odnos prema Varaždinu i Županiji nije na razini simbolike, nego je odraz poštovanja i razumijevanja. Konkretnu poruku potpore svim stanovnicima Varaždinske županije dodatno nose projekti za koje je kroz EU fondove ugovoreno ukupno 1,1 milijardu kn, uključujući i projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda te izgradnju dnevne bolnice u Općoj bolnici Varaždin.

Video: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Video vezom se uključio gradonačelnik Ivan Čehok koji je naglasio da su sva ovogodišnja nastojanja zasjenjena ograničenjem pandemije, ali i da je svaka kriza šansa za sposobne.

"Provodimo dva gospodarska projekta. Jedan je komunalno opremanje zone Brezje, a drugi je završena dogradnja Tehnološkog parka. U samo mjesec dana novi su prostori popunjeni informatičkim tvrtkama do zadnjeg mjesta“, rekao je Čehok.

Gradonačelnik je istaknuo da je Varaždin sveučilišni grad s dva sveučilišta te da su i u krizi iskoristili usmjerenost prema obrazovanju, kulturi i sportu. „Vremena su neizvjesna, ali gledajući nagrađene imamo one koji su unatoč preprekama pokazali da ništa nije jače od ideje kojoj je vrijeme da se ostvari“, zaključio je Čehok.

Covid šatori u Varaždinu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan istaknuo je da su, zahvaljujući potpori Vlade i nadležnih ministarstva, u Varaždinu realizirani su brojni projekti.

"Posebno bih istaknuo projekte koji su pred završetkom realizacije poput nove varaždinske knjižnice i obnove gledališta u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta“, rekao je Habijan. Dodao je da treba istaknuti i projekt obnove varaždinske sinagoge.

"Ovom obnovom Grad Varaždin barem donekle ispravlja nepravdu i posljedice bezumnih odluka iz svoje kratke, ali mračne prošlosti kada su neki naši sugrađani samo zbog svoje nacionalnosti, vjerske ili druge pripadnosti bili protjerani i ubijani“, kazao je predsjednik Gradskog vijeća. Na svečanoj sjednici uručena su javna priznanja Grada Varaždina. Povelja počasnog građanina Grada Varaždina dodijeljena je dr. sc. Marinu Milkoviću, rektoru Sveučilišta Sjever, a nagrade za životno djelo glumcu Ljubomiru Kerekešu, prim. dr. Branislavu Kocmanu i gospodarstveniku Stjepanu Talanu.

  • +13
Koronavirus, Varaždin Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Nagrade Grada Varaždina primili su Krešimir Čop, Darinka Hajduk Vučić, Josip Klein i Svjetlana Makaj. Dobitnici plaketa Grada Varaždina su Aeroklubu Aerodrom Varaždin, Auto škola Crnković, Hrvački klub Vindija, Varaždinsko književno društvo i Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi podružnice Varaždinske županije. Medalje Grada Varaždin dobili su Antica Bregović, Božidar Horvat, Zoran Jeftić, Marina Kereša, Miroslav Kocijan, Josip i Zdenka Levanić, Zdenko Marenčić, Marina Šimek, Rifat Trpeza te Lana Velimirović Vukalović.