STRUČNJACI O 'NOVOM HDZ-U'

Plenković sipa fraze da bi primirio stranku, ali ako izgubi...

08.07.2016 u 20:38

Bionic
Reading

'HDZ – središnja snaga razvoja Hrvatske' naziv je programa Andreja Plenkovića, jedinog kandidata za predsjednika HDZ-a, napisanog na 21 stranicu kojeg je stranačkim kolegama i javnosti predstavio danas. Kako je Plenković sigurno i nasljednik Tomislava Karamarka na mjestu šefa HDZ-a nema sumnje da će njegov program biti korišten i za nadolazeće parlamentarne izbore jer osim što se u njemu bavi strankom, program temeljen na 15 načela donosi i viziju države

Čitav program možete pročitati ovdje.

Krešimir Macan, PR stručnjak istaknuo je za tportal kako je Plenkovićev program 'klasičan program desnog centra.

'U njemu nema iznenađenja. To je ono do čega Plenković drži, ali se ujedno i razlikuje od onoga što je proklamirao i zastupao dosadašnji HDZ', smatra Macan. Napominje kako je, s obzirom na to da je Plenković jedini kandidat za šefa stranke, dokument prije svega platforma za javnost.

'On je jedini kandidat i budući predsjednik HDZ-a i s ovim je on već ušao u predizbornu kampanju. Kroz program poručuje da vodi HDZ ka jednom normalnom centru, ne čak ni desnom centru nego prema centru', kazao je Macan.

Većina programa u startu je puno općih mjesta

Upitan koliko je program pun općih mjesta i lijepih želja, a koliko nešto ostvarivo i provedivo, Macan je naveo kako je većina programa u startu uvijek takva.

'Svi programi u startu su puni općih mjesta i lijepih želja, a tek ćemo u kasnije možda dobiti nešto konkretnije i neka preciznija obećanja', naglasio je Macan.

Pero Maldini, profesor na dubrovačkom sveučilištu, poput Macana drži da je sadržaj i ton Plenkovićeva programa očekivani s obzirom na demokršćanski europski profil kojeg gradi već godinama.

'Premda formalni dokument, taj program u ovom trenutku ipak ima funkciju, i to dvojaku. Prva je stvaranje percepcije u javnosti da se HDZ odmiče od desnog radikalizma i postavlja se u politički centar, što služi pridobivanju dijela umjerenih i neodlučnih glasača, bez kojih ni jedna politička opcija ne može zadobiti relativnu većinu. Druga je najava promjene stranačke politike, posljedično i unutarstranačkog preslagivanja, u smjeru napuštanja Karamarkove ostavštine temeljene dominantno na ideološkim sukobima, što je HDZ-u, uz prateće afere, ozbiljno naštetilo i bitno umanjilo izglede na prijevremenim izborima', smatra Maldini.

Prekratko vrijeme za novi predizborni program

Napominje da razdoblju preostalom do izbora nije ni moguće stvoriti neki novi izborni program, a s obzirom na to da je HDZ do jučer (su)obnašao vlast i da bi neka nova platforma i politička obećanja samo umanjili njihovu ionako ozbiljno narušenu političku vjerodostojnost.

'Stoga je ovakav, sažet i općenit program, intoniran optimistično, u frazama i prigodno, ipak najprimjereniji', kazao je Maldini.

Smatra da će izbor Plenkovića bit izrazito pragmatička odluka HDZ-a usmjerena poglavito prema smanjenju političke štete koju je počinio Karamarko svojim aferama, lošim postizbornim pregovorima, nesposobnošću da kadrovski i funkcionalno ustroji vlast s koalicijskim partnerima te ideološkim radikalizmom.

'Za taj popravak i stvaranje pozitivne slike u kratkom vremenu preostalom do izbora decentni, proeuropski, obrazovani, elokventni demokršćanin Plenković upravo je idealan. To međutim, nipošto ne znači i stvarnu promjenu HDZ-a. Devedeset tisuća članova koji su nedavno glasovali za Karamarka, zasigurno nisu to učinili samo zbog stranačke discipline, niti zato što je on bio jedini kandidat. Glasujući za njega, znatan dio njih podržao je i njegovu politiku i ideje, od kojih se sada nakon neuspjeha, svi ograđuju', istaknuo je Maldini.

Struktura političkih stavova u stranci neće se promijeniti

Podsjetio je da je najveći broj glasova među kandidatima za članove predsjedništva stranke dobio Zlatko Hasanbegović, radikalno desnih stajališta i Karamarkov izraziti podupiratelj i da su predsjedništvo i druga tijela stranke i nadalje su ista.

'Sve to upućuje na to da se struktura političkih stavova u stranci neće promijeniti promjenom stranačkog čelnika, već samo da će se odnos između pripadnika desnog i umjerenog krila možda promijeniti u korist potonjih. Hoće li to biti tek privremeno ili će to značiti početak političkog restrukturiranja unutar stranke, brzo će se vidjeti.

Dakako, na to će ključno utjecati izborni rezultati, koji bi u slučaju relativnog izbornog uspjeha HDZ-a mogli osnažiti Plenkovićevu poziciju i omogućiti mu usmjeravanje stranke prema političkom centru. Neuspjeh bi pak, zasigurno osnažio postojeću strukturu, a Plenković bi mogao biti predsjednik do prvog stranačkog sabora', zaključio je Maldini.