OSUDA RUSIJE

Plenković se u Bruxellesu bori za Ukrajinu

25.02.2015 u 15:26

Bionic
Reading

Pod predsjedanjem Andreja Plenkovića u ime Europskog parlamenta i Ostapa Semeraka u ime Vrhovne Rade u Bruxellesu je 24. i 25. veljače 2015. održan prvi sastanak Parlamentarnog odbora za pridruživanje Ukrajine Europskoj uniji (PAC). Sastanak su otvorili predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz i Volodimir Grojsman, predsjednik Vrhovne Rade

Razmotreno je stanje odnosa između Ukrajine i Europske unije, provedba Sporazuma o pridruživanju, ukupna sigurnosna i politička situacija u Ukrajini te su prihvaćene preporuke, priopćeno je iz Ureda eurozastupnika Andreja Plenkovića.

Ukazavši počast ukrajinskom narodu koji je imao odlučnosti braniti pravo na europski put Ukrajine, Odbor je osudio rusku agresivnu i ekspanzionističku politiku neobjavljenog hibridnog rata koji ugrožava jedinstvo i cjelovitost Ukrajine, navodi se dalje. Tom je prigodom izraženo žaljenje da je prošlo gotovo godinu dana od ilegalne aneksije Krima koju je provela Ruska Federacija kršeći pritom međunarodno pravo.

Odbor je osudio sve više terorističkih napada na ukrajinske gradove, uključujući i najnoviji napad na Harkiv 22. veljače kao i ostale akte nasilja koji su prekršili dogovor iz Minska i rezultirali velikim žrtvama.

Plenković je pozdravio diplomatske mirovne napore koji se temelje na poštovanju teritorijalne cjelovitosti Ukrajine i snažno podržao dogovor koji je postignut u Minsku 12. veljače uz posredništvo kancelarke Angele Merkel i predsjednika Francoisa Hollandea kao i 'Paket mjera za provedbu dogovora iz Minska'.

Odbor je istaknuo potrebu daljnjeg jačanja OESS-ove posebne misije monitoringa u Ukrajini sredstvima, osobljem i opremom, navodi se priopćenju. Primljena je k znanju inicijativa Ukrajine za pokretanje EU ZSOP (Zajedničke sigurnosne i obrambene politike) koju se razmatra na diplomatskoj razini, kao dio mogućeg međunarodnog angažmana s ciljem mirne reintegracije privremeno okupiranih područja u ustavnopravni poredak Ukrajine.

Odbor je naglasio da je EP podržao daljnju financijsku pomoć Ukrajini te treći paket makrofinancijske pomoći u visini od 1,8 milijardi eura, kako bi se pomoglo reformama i proračunskoj stabilnosti Ukrajine.
Idući sastanak Parlamentarnog odbora za pridruživanje Ukrajine EU-u planiran je za jesen 2015. u Ukrajini.