širi se popis država

Plenković potvrdio: Za sada nema obustave cijepljenja AstraZenecom u Hrvatskoj

15.03.2021 u 17:20

Bionic
Reading

Nakon online zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, predsjednik stranke Andrej Plenković dao je izjavu za medije

Na pitanje o cijepljenju i obustavu AstraZenece, odgovorio je. Mi smo u kontaktu s HZJZ-om, s Ministarstvom zdravstva, s HALMED-om. Neke države iz mjera opreza donose odluke o privremenoj obustavi. Treba temeljito ispitati ima li bilo kakvih razloga da se i u Hrvatskoj ide u tom smjeru. Prema ovom što meni stručnjaci govore, za zada nema promjena.' Istaknuo je da je stav Europske agencije za lijekove za sada takav da se cijepljenje nastavlja.

Plenković o cjepivu AstraZeneca Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

'Sputnjik je krenuo u proceduru odobrenja i čim dobiju odobrenje od EMA-e, krenut ćemo u proceduru', kazao je.

Na pitanje tko je odlučivao o tome koliko ćemo kojeg cjepiva naručiti, kazao je: Naručivanje je krenulo od ljeta i prvo za kojeg je bilo izgledno da će najbrže kompetirati sve procedure je upravo AstraZenece. To su odluke koje se donose na razini struke, HZJZ, Ministarstvo zdravstva. U tom trenutku nitko nije imao osjećaja da bi moglo doći do problema u proizvodni', istaknuo je.

  • +4
Andrej Plenković Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Na pitanje hoće li kod nas netko kao u Austriji snositi odgovornost zbog nedostatka cješpiva, odgovorio je: 'To je austrijski stav. Jedna kompanija od koje smo naručili najviše ima problem i dostavi. Da toga nema, imali bi velik stupanj procjepljenosti', dodao je.

Smatra da je učinjeno sve što je bilo logično temeljem tada dostupnih informacija.

Kaže da će se na razini EuU raspravljati o Covid certifikatu. Tu žće biti tri kategorije:cijepljeni, negativni i oni koji su preboljeli. 'Zajedničke certifikate bi priznavale druge države i to bi omogućilo slobodu kretanja i turističku sezonu', kazao je Plenković. Do toga neće doći po proceduri još najmanje tri mjeseca.

Na pitanje o 'ministarskoj šumi' kod Spačve u kojoj se 'pije i kadrovira', Plenković je kazao da za tpo nije čuo. 'To su ljudi koji su se godinama zaklinjali u HDZ i predsjednika Tuđmana, i sada kada nisu špic igrači, imaju drugu priču. To je toliko nekredibilno da mi nije jasno kako se uopće kandidiraju', dodao je. Smatra da će HDZ pobijediti u Vukovarsko-srijemskoj županiji.