KRITIKA ZABRANE RADA NEDJELJOM

Plenković odgovorio Milanoviću: Radi kampanju za oporbu, takvo divljaštvo prema medijima još nije viđeno

08.05.2021 u 16:51

Bionic
Reading

Nakon završetka samita EU u portugalskom Portu, premijer Andrej Plenković dao je izjavu novinarima u kojoj je komentirao najnoviju prozivku predsjednika Zorana Milanovića

Predsjednik je, podsjetimo, u subotu na proslavi Dana grada Đakova ustvrdio da je pokušaj zabrane rada nedjeljom 'predizborna finta'.

'Nisam vidio što je on rekao, pretpostavljam da je i dalje u kampanji gdje nastoji preostale džepove SDP-a učiniti živima jer Grbin ne postoji. Nikada do sada nije viđeno da predsjednik republike radi kampanju SDP-a. Nakon svih ovih nečuvenih uvreda upućenih drugim akterima na sceni, kolegama s HRT-a... Očekivao sam da će novinari s HRT-a, odakle su inače brzi prijavljivanju europskim novinarskim federacijama, brže reagirati na taj njegov ispad. To još nije viđeno, takvo jedno divljaštvo i primitivizam prema medijima, to je jedna nova dimenzija', rekao je Plenković i dodao:

'Što se tiče neradne nedjelje, mi smo temeljito radili na novom zakonu, proveli smo ankete, većina građana je za ukidanje rada nedjeljom. S obzirom da smo turistička zemlja, omogućili smo 16 nedjelja čime bismo pokrili potrebe turističke sezone. Smatramo da je to izbalansiran prijedlog koji će proći javnu raspravu, ići u Sabor, i ni na koji način nije predizborni', rekao je.

  • +4
Socijalni samit EU-a u Portu, Portugal Izvor: EPA / Autor: TIAGO PETINGA / POOL

Plenković je govorio i o svojim aktivnostima u Portu, ustvrdivši da su one bile usmjerene na dva cilja dublje integracije s Europskom unijom: ulaskom u schengenski prostor te eurozonu. Podsjetio je da je Hrvatska ispunila sve uvjete za ulazak u Schengen, te istaknuo da je o toj temi u Portu razgovarao s nizom premijera.

Kad je riječ o ulasku u eurozonu, rekao je kako taj cilj imaju i neke druge zemlje te da se zbog covid krize pojavio problem proračunskog deficita, no da očekuje da će i taj proces biti uspješno okončan.