SJEDNICA U BANSKIM DVORIMA

Vlada odbila zahtjev za smjenom, pročitajte što su još odlučili

09.11.2017 u 09:37

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković očitovao se na prijedlog klubova oporbenih zastupnika predvođenih SDP-om o opozivu kompletne Vlade: 'Teze oporbe potpuno su neutemeljene.' Vlada je izmijenila Zakon o strateškim investicijama - granična vrijednost projekta koji se može naći na listi strateških smanjena je s 150 na 75 milijuna kuna. Donesena je i odluka o slanju hrvatskih vojnika u mirovne misije diljem svijeta

Na početku sjednice Vlade u četvrtak prijepodne premijer Andrej Plenković rekao je kako je zahtjev oporbe za opoziv Vlade potpuno neutemeljen i da će u petak u Saboru prilikom rasprave o tom oporbenom zahtjevu on i njegovi ministri zastupnicima objasniti sve što radi Vlada i, tvrdi, dokazati da je zahtjev oporbe promašen.

'Odbijamo sve navode ovog oporbenog prijedloga. Njihov prijedlog je i u jezičnom smislu sročen na osebujan način. Objasnit ćemo oporbi sve što je Vlada učinila nakon što se koncern Agrokor našao u krizi, objasnit ćemo naše zakonito, odvažno i razmjerno djelovanje.

Spriječili smo stečaj i gubitak tridesetak tisuća radnih mjesta. Također, odbijamo insinuacije oporbe o državnoj intervenciji. Očito je da kolege iz oporbe nisu proučili i shvatili zakon (lex Agrokor)', rekao je Plenković.

  • +5
Premijer Plenković odbacio zahtjev oporbe za smjenu Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković rekao je kako će, osim njega, Vladu tijekom sutrašnje saborske rasprave zastupati potpredsjednica Martina Dalić te ministri Tomislav Ćorić, Goran Marić i Marko Pavić.

Zahtjev za opoziv vlade Andreja Plenkovića potpisao je 31 oporbeni zastupnik iz različitih stranaka. O zahtjevu će se nakon očitovanja Vlade u petak raspravljati u Saboru.

Vlada je raspravila i Nacrt prijedloga Zakona o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske.

'Ovim izmjenama zakona smanjujemo graničnu vrijednost projekta za prijavu na listu strateških sa sadašnjih 150 milijuna kuna na 75 milijuna. Za projekte na otocima granica se smanjuje s 20 na deset milijuna kuna', objasnila je ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Dosad je samo 17 projekata Vlada proglasila strateškim za RH, no kako se mahom radi o državnim projektima, Vlada je, objasnila je Dalić, ovim izmjenama olakšala svim ostalim investitorima da se njihovi projekti nađu na listi strateških za Republiku Hrvatsku.

Također je Vlada usvojila prijedlog odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama te za zaposlenike u sustavu socijalne skrbi.

Vlada je danas u Sabor poslala prijedlog o sudjelovanju naših vojnika u mirovnim misijama diljem svijeta. U misiji potpore miru 'Resolute support' u Afganistanu Hrvatska će 2018. godine poslati do 110 pripadnika Oružanih snaga.

U misiju potpore miru KFOR na Kosovu Hrvatska će poslati do 40 vojnika i dva helikoptera, dok će u Somaliju poslati do 25 vojnika.