'TREBAMO ODRŽIVO RJEŠENJE'

Plenković o štrajku: Nije prosvjeta jedina, i drugi polako počinju dolaziti sa zahtjevima

30.11.2019 u 14:53

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković potvrdio je da se jučer sa sindikatima prosvjete razgovaralo i o koeficijentima. Ponovio je da je Vlada za kompromis, te kako ne vidi razloga za štrajk.

Iako su razgovori s predstavnicima sindikata u obrazovanju završeni u petak navečer nakon tri sata bez dogovora, premijer sa sindikatima planira i dalje razgovarati, ali ne i danas 'jer se nije imalo kad', piše N1.

Plenković je potvrdio da sa sindikatima razgovaraju i o koeficijentima i ustvrdio kako je Vlada uvijek bila za kompromis.

'Mi smo dali i paket rješenja, ali vidite i sami da i drugi polako počinju dolaziti sa zahtjevima, artikuliraju ih kroz medije, o koeficijentima. Što je ovdje bit, nije prosvjeta jedini resor, ima ih jako puno, ono što je važno, moramo naći rješenje koje je održivo proračunski i s prihodovne strane', rekao je.

  • +40
Prosvjed učitelja i nastavnika Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ponovio je da ne vidi ni jedan racionalan razlog za štrajk i ustvrdio da se sve moglo rješavati i bez njega.

Premijer smatra da štrajk ne može naštetiti predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović jer vjeruje da 'svi znaju da je ovo Vlada koja povećava njihova primanja'.

'Ima Vlada koja je smanjivala plaće i koja povećava, naša je ova koja povećava i ona (predsjednica op.a.) podržava našu Vladu, poštuje nastavnike i želi dijalog sa socijalnim partneirma, to su sindikati.'

'Svi čekaju, a mi dajemo koliko god možemo', komentirao je kratko zahtjeve carinika.

Podsjetimo, Carinski sindikat Hrvatske (CSH) proveo je referendum o štrajku i najavio da u ponedjeljak ide na razgovor u Ministarstvo rada u vezi s njihovim višegodišnjim zahtjevom za korekcijom koeficijenata, a nakon toga će odlučiti o daljnjem postupanju.

'S obzirom na to da nekoliko godina tražimo usuglašavanje koeficijenata, a da u Ministarstvu financija i Carinskoj upravi nemaju sluha i ne primaju nas na razgovore, organizirali smo prosvjed i uručili dopis predsjedniku Vlade. Nakon toga nema nikakve reakcije', rekao je u subotu za N1 predsjednik Carinskog sindikata Hrvatske Rino Štorić, koji je najavio da u ponedjeljak ide na razgovor u Ministarstvo rada i očekuje pozitivan rezultat.