problemi s ministrima

[FOTO] Plenković o Paladini: Nebulozna je teza da bih nekoga birao pod ucjenom

12.04.2022 u 13:19

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković danas je rekao da ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina sam treba objašnjavati sve što se tiče njegove imovine, nazvavši nebuloznom tezu da je prilikom njegova imenovanja bio pod pritiskom ili ucjenom

Na novinarsko pitanje o financijskim i imovinskim 'akrobacijama' nedavno imenovanog ministra i je li ga imenovao pod pritiskom ili čak ucjenom, Plenković je danas u Požegi rekao da sve što se tiče njegove imovine on sam treba objašnjavati, prenosi HRT.

'A ne znam odakle ta nebulozna teza da bih pod bilo kakvim pritiskom, bilo čijom ucjenom nekoga birao', rekao je premijer.

'Čijom ucjenom? Recite konkretno. Ne možete mi ostaviti u eteru nekakve kuloarske teze, nepotkrijepljene, neargumentirane i sad očekivati da ja na to ne reagiram', dodao je.

'Neka on objašnjava svoju imovinu. On ima zadaću da kao netko tko se bavio pitanjima iz domene graditeljstva ubrza obnovu. Obnova je prioritet, a ovo drugo su njegove privatne stvari koje će on razjašnjavati i, koliko ja shvaćam, razjašnjavao ih je i prije nego što je objavio imovinsku karticu', rekao je Plenković.

'Nije on ovdje radi svoje imovine, nego radi obnove', poručio je.

O cijenama: 'Nismo mi više u vremenu dogovorne ekonomije'

Novinari su ga upitali i o 'divljanju' cijena unatoč smanjenju PDV-a.

'Nismo mi više u vremenu dogovorne ekonomije pa da dođe velika država i kaže: To će koštati toliko. To jednostavno nije realno', rekao je Plenković, ističući ogromne poremećaje zbog covida i rasta cijena energenata uslijed ruske agresije na Ukrajinu koji utječu na cijene.

Rekao je da su izašli s paketom mjera kako bi se spriječio udar na građane.

'Mislim da je tu sada dio društvene odgovornosti u tom lancu od proizvođača do onih koji u konačnici stavljaju pojedine proizvode na police da isto vode računa o tome i daju i svoj doprinos široj društvenoj odgovornosti. Vlada radi sve što može, ali ne može baš Vlada uvijek sve. Nismo jedini akteri na slobodnom tržištu', rekao je premijer.

  • +15
Plenković na svečanoj sjednici povodom Dana Požeško-slavonske županije Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

O Aladrovićevoj sudbini: 'O tom potom'

Novinari su Plenkovića, koji je u Požegu na svečanu sjednicu Županijske skupštine došao s ministrom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipom Aladrovićem, koji je pod istragom USKOK-a, pitali i je li to njihov zadnji zajednički posjet Požegi.

'Sigurno nije. On je primio povelju koju mu je dala županica u ime Vlade', rekao je Plenković, a na pitanje hoće li Aladrović imati i njegovo povjerenje i ostati ministar odgovorio je: 'O tom potom.'

'Kad ja odlučim, to sam vam već rekao. Neću vam odgovarati svaki dan na ista pitanja', rekao je.

O sindikatima

Novinari su ga pitali i o pregovorima sa sindikatima koji traže povećanje osnovice plaća u javnim i državnim službama te Plenkovićevo uključivanje u pregovore.

'Imamo kvalitetan dijalog sa sindikatima, jako cijenim doprinos i dugogodišnje iskustvo sindikalnih čelnika', rekao je Plenković, javlja Dnevnik.hr.

'Možemo svi biti ponosni na ono što smo učinili po pitanju plaća', kazao je i dodao da se on sutra neće sastati sa sindikatima. No poručio je: 'Idemo u jako dobrom smjeru.'