o svemu pomalo

Plenković o istražnom povjerenstvu i Peđi Grbinu: Odmah je pao na ispitu

06.10.2020 u 18:32

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković kazao je u utorak da njegova stranka neće podržati prijedlog oporbe o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva s ovlastima koje bi, prema prijedlogu, to povjerenstvo imalo jer ih drži "preširokim i nedovoljno preciznim"

"U svakom slučaju, ovako kako je koncipirano, prema prvom pogledu, to izlazi iz onih okvira koja su predviđena zakonom", ocijenio je predsjednik Vlade i HDZ-a nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionanog vijeća HDZ-a.

Saborska oporba predstavila je danas prijedlog odluke o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi eventualna ometanja, onemogućavanja ili druge nedopuštene utjecaje vlasti na neovisne istrage i procesuiranje slučajeva korupcije.

Plenković je podsjetio i kako je oporba na čelu mjerodavnih saborskih odbora na kojima se može raspravljati o temama navedenim u odluci o osnivanju povjerenstva.

  • +18
Predsjedništvo HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

"Mi ćemo vidjeti da li će gospoda iz oporbe iskoristiti činjenicu da imaju predsjedavajućeg Nacionalnog odbora za borbu protiv korupcije, imaju predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost, i čini mi se čak, Odbora za pravosuđe, pa tamo staviti te teme na dnevni red", rekao je Plenković.

Čitajući prijedlog o osnivanju povjerenstva imao je dojam, kazao je, "da je tekst napisan, kao da DORH, Uskok i policija ne rade svoj posao, a oni to cijelo vrijeme rade".

"Mi imamo nevjerojatno iščuđavanje brojnih aktera da ta tijela rade po zakonu i rade svoj posao”, naglasio je Plenković koji ima dojam da je prijedlog pisan uz pretpostavku da je “netko sa političke razine vlasti” rekao "ne, ne dirati u Veliku Goricu (...), Novu Gradišku, (...) Janaf".

"U biti, cijelo ovo vrijeme i DORH, i USKOK i policija rade zakonito", ustvrdio je Plenković.

Plenković: Da ja govorim kao Milanović, imali bismo demonstracije i revoluciju

Upitan je li predsjednik republike Zoran Milanović začetnik ideje o pokretanju takvog povjerenstva, predsjednik Vlade i HDZ-a poručio je da bi, kada bi on komunicirao kao što to zadnjih dana radi Milanović, u Hrvatskoj izbila revolucija.

"Da sam izgovorio ja, kao predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a, deset posto ovoga što je on (Milanović) izgovorio prema sudstvu, DORH-u i policiji, o ovima koji su ga birali i podržavali, da ne govorim, imali bismo revoluciju", kaže Plenković.

Smatra i da u reizboru Dragana Kovačevića na mjesto predsjednika Janafa nije bila ugrožena nikakva nacionalne sigurnost.

"Da li je nafta išla nafotovodom? Da li su spremnici sigurni”, zapitao je Plenović i odmah ponudio potvrdni odgovor, ustvrdivši da se u aferi Janaf radi o nabavama u okviru društva, koje je u državnom vlasništvu, i o tome je li netko nekomu pogodovao, a ne o nacionalnoj sigurnosti.

Predsjednik Vlade kazao je i da se s Milanovićem nije vidio, a na pitanje je li se Vlada distancirala od Milanovićevih istupa, odgovora da se Vlada bavi bitnim stvarima upravljanja državom, a da Milanovićev "performans" promatra.

Grbin je pao na ispitu

Smatra i kako bi DORH pedagoški trebao javnosti objasniti što je kazneni postupak - zbog "totalne kakofonije" i "čuđenja u svijetu", koje je, kaže, primijetio i kod novoizabranog predsjenika SDP-a Peđe Grbina.

“Vidim da i novi predsjednik SDP-a, on kao pravnik, on sigurno zna da ja nešto znam zato jer je valjda tako bilo u vremenu Milanovićeve vlade. Čovjek pada na ispitu, odmah pada na ispitu”, ocjenjuje Plenković.

Peđa Grbin Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

Uz napomenu da se ne radi o pritisku već o sugestiji, Plenković je kazao da bi ta jedna DORH-ova informativna presica, ”jedan napor prema javnosti da se objasni što DORH, USKOK i policija rade" bila jako blagotvorna na ukupnost procesa u političkoj areni.

Izvijestio je da je saborski zastupnik Josip Đakić koji se nalazi na bolničkom liječenju zbog zaraze koronavirusom, sam ponudio svoj mandat u mirovanje, ali i dodao da u ovom trenutku za to nema razloga.

HDZ je na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća donio i odluku o nastavku unutarstranačkih izbora u HDZ-u, a hodogram izbora, koje će trebati uskladiti s epidemiološkim preporukama trebao biti gotov za dva tjedna.

Predsjednik Vlade ustvrdio je i da saborski zastupnik Mato Čičak, koji je saborska zamjena uhićenom gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišću, ima zadaću da javnosti odgovoriti na svaki upit koji mu se postavi.