bijesni premijer

[VIDEO] Plenković udario po Mostu, Grbinu, Bauku, Ivoševiću i odbrusio: Da na trepavicama stoje, neću maknuti nikoga!

16.02.2022 u 11:52

Bionic
Reading

Nakon što je predstavio paket mjera koji će pomoći građanima i poduzećima u borbi s poskupljenjima energenata, premijer Andrej Plenković osvrnuo se i na zahtjev za opozivom ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, koje je pokrenuo Most

Upitan kako komentira zahtjev za opozivom Tomislava Ćorića, koji je najavio Most, Plenković je poručio: 'U Hrvatskoj postoje politički akteri koji rade, koji spašavaju radna mjesta, ekonomiju, zdravlje, koji osiguravaju cjepivo, potpore umirovljenicima, socijalno ugroženima, poduzetnicima, građanima, i postoje oni koji ne rade ništa i čiji je jedini smisao izlaziti s inicijativama koje će biti odbijene i za koje ni sami ne dođu na glasanje. Da na trepavicama stoje, do kraja mandata neću maknuti nikoga. To je prva stvar. Je li to Horvat, Ćorić, bilo tko drugi, isto će se dogoditi kao što se dogodilo svih ovih šest godina. Imaju instrumente, neka napišu, mi ćemo doći u Sabor, obranit ćemo, izglasat će se i idemo dalje', rekao je Plenković.

'Zamislite koje je to licemjerstvo, nisu ponudili ništa. To je ekipa koja građanima ne nudi apsolutno ništa osim demagogije, na dan kad mi donesemo paket mjera od 4,8 milijardi kuna koji je dobar za sve. Oni dolaze s inicijativom protiv ministra gospodarstva. E, neće proći. Politika je borba. Polemos. E tu ćemo polemizirati argumentima, ali najviše od svega postignućima. Imamo Vladu koja šest godina ne dopušta da kolabira gospodarstvo kad propada Agrokor, ne dopustimo val otpuštanja, stečajeva i ugrožavanje egzistencije u covid-krizi i kad dolazi ova nova, koja je horizontalna i pogađa svakoga, mi pronalazimo lijek za to i ekipa dolazi s ovime. To je rezime šake jada s kojom se mi politički borimo i nastavit ćemo ih pobjeđivati', rekao je Plenković.

'Pazite, Grbin je napao Frku Petešića na aktualnom satu, čovjeka koji radi kao pas sve ove godine. Bauk mu se smije da se treba u DORH-u provjeriti zašto nema nekretninu. A vidi ih danas. Gdje su moralne vertikale danas? Ovaj je uštedio ne znam koliko, osim što pliva iz Splita do Brača, uzima i naknadu, a tu su mu i žena i dijete. Da su iz HDZ-a, rastrgali bi ih sad. Vidi onog iz Splita (op.a., dogradonačelnik Bojan Ivošević), njega ćemo slati na radionicu za antisemite, kao da je ovisnik slat ćemo ga u Cenacolo, jer je inače dobar, a što bi bilo da je iz HDZ-a? Dosta dvostrukih aršina', kazao je, prenosi N1, Plenković.

  • +37
Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

'Ako mislite da Državne nekretnine nama govore gdje će nešto obnavljati, gdje će CERP... da to dolazi do nas ili se netko konzultira sa mnom ili poziva se na mene, to su smiješne priče. To može biti samo nekome tko konstruira nekakvu hajku, kao ova hajka i haranga na Zvonka koja traje mjesec dana. Ova kampanja protiv Frke Petešića je besramna. Svi ovdje ga znate i svi nam privatno govorite da je on super čovjek. Ali svi pratite ritam koji je netko drugi pokrenuo. Svi ga znate i svi ste mu privatno rekli - 'užas što ti to rade, ti si super čovjek'. Ali nema veze, rastezat ćemo ga po naslovnicama i medijima. Sve se to vidi i zna. To je orkestrirana hajka i haranga, politički motivirana', rekao je.

'Zvonka je Milanović prozvao bandom, hoće li on sad izaći i reći da su Grbin, Bauk i SDP banda. Hajda da čujemo. S tim imamo posla. Ne govorim to vama, to govorim javnosti i kameri', kazao je Plenković.

Prozvao je da postoje dvostruki aršini. 'Sad ćemo gledati hoće li mjesec dana biti razvlačeni Grbin i Bauk kao što su razvukli Zvonka. Mjerit ćemo koliko će se dugo njima baviti, napravit ćemo povjerenstvo da vidimo prate li to isto kao rast cijena', kazao je Plenković.

Na pitanje hoće li sve ministre zadržati do kraja mandata, kazao je da je to njegova odluka, ne odluka novinara.

'Nema nikoga na svijetu, tko god mi bio u životu, tko će mi diktirati što ću raditi, kojim ritmom, tko će mi reći tko će biti ministar u mojoj vladi. To je moj posao, ne vaš. Ako se nismo razumjeli zadnjih šest godina, nema toga tko će diktirati tko neće biti u Vladi. Postoji mandat, idemo na izbore, sastavimo većinu, radimo za građane, dižemo BDP, donesemo 25 milijardi eura u Hrvatsku koje nitko nikad nije donio, ulazimo u Schengen i europodručje, izgradimo Pelješki most, kupimo Rafale, jačamo vojsku i policiju, da bih se ja bavio čime? Kuloarima da meni netko tko ne radi ništa nameće teme koje ne postoje. Pa ne dolazi u obzir...', rekao je Plenković.

Na pitanje o istrazi u kojoj se spominje Ćorić, rekao je kako su 'prošla vremena kada su se dužnosnici izvršne vlasti brifirali o mjerama iz istrage'.

'To ne postoji. Sada postoje policija, Državno odvjetništvo i u konačnici sud. Sve drugo je politika. Ove ficleke koje vama netko daje o istragama, ja to nemam. Ovi koji Zvonka nazivaju bandom... Zar vam nije smiješno da se oni koji su toliko milijuna uštedjeli koriste naknadama? Da su iz HDZ-a, već bi bili razapeti. O tome vam govorim, to su dvostruki kriteriji. To jako dobro znate', kazao je.

O optužbama se oglasio i Ćorić. 'Dokumentacija projekta Krš-Pađene naslijeđena je u Ministarstvu, nakon konzultacija a DORH-om bilo je odobreno rješenje, znate ishod interpolacije. Rješenje tadašnjeg Ministarstva zaštite okoliša i energetike potvrđeno je na više instanci. Nikada u životu nisam nikome naložio da radi nešto nedopušteno niti sam se miješao u rad uprava, na njihovim su čelima stručni ljudi. Na raspolaganju sam svim tijelima ove države, a detalje istrage ne smijem komentirati. Moja suradnja s premijerom Plenkovićem traje od 2016., naš odnos je takav da ni u jednom trenutku prema dogovoru ne želim biti uteg HDZ-u. Uvijek sam spreman odgovarati na pitanja o ovom projektu, ali i svemu', kazao je Ćorić.