stranački skup

Plenković nakon sjednice vrha HDZ-a otkrio neke pojedinosti o novoj Vladi, jača pozicija Tome Medveda

13.07.2020 u 18:50

Bionic
Reading

Premijer Plenković izjavio je nakon sjednice vrha HDZ-a kako imaju 76 potpisa te kako očekuje da će idući tjedan kod predsjednika Milanovića po mandat

Kazao je da će nova Vlada biti manja nego do sada i da imaju još konzultacija o sastavu nove Vlade. "Tomo Medved će biti drugi čovjek Vlade i ministar branitelja, dakle on će biti novi potpredsjednik Vlade. Sve će biti dobro", kazao je Plenković, javlja Dnevnik.hr.

"Ukoliko netko od izabranih saborskih zastupnika ima namjeru podržati našu većinu onda može to podržati javno i transparentno. Nema nikakvih aluzija na političku korupciju. Treba se prisjetiti da se vrlo jasno vidi tko je dobio potporu. Ovo je poziv na dijalog", kazao je Plenković.

Od novog galvnog tajnika Katičića očekuje da bude dobar. "Prijatelji smo, očekujem da radimo harmonično i Tomo Medved i ja i Katičić", naglasio je premijer.

Komentirao je događaje u Srbiji. "Ovo što se događa tamo, nema veze s Hrvatskom. Mi želimo da oni rješavaju svoje probleme na demokratski način. Želimo da kod svih naših susjeda bude mir. Prosvjedi jesu demokracija, ali oni to moraju rješiti".

Komentirao je izjavu Brnabić o Srebrenici. "To je pogrešno i krivo, ali istina je tu", napomenuo je.

Plenković je kazao da će Gordan Grlić Radman ostati ministar vanjskih poslova.

Premijer Andrej Plenković rekao je, uoči početka sjednice Predsjedništva, da bi u četvrtak trebao biti poznat konačan broj ministarstava, kao i broj i imena ministara. "Vlada će biti manja i funkcionalna. Do četvrtka ćemo imati cijelu arhitekturu nove Vlade i ministre i ministrice", dodao je.

  • +18
HDZ Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

"Bit će ljudi koji su dio postojeće strukture ove Vlade, dio njih više neće biti dio Vlade, ići će u Sabor. Dio njih će se priključiti...", kazao je.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izvijestio je nakon sjednice Predsjedništva stranke da će za potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava predložiti saborskog zastupnika Borisa Miloševića.

Plenković smatra da Milošević može dati doprinos na toj dužnosti. 

"Mi smo već razgovarali prošli tjedan i taj prijedlog je bio usuglašen sa mnom. Ja sam očekivao da će to biti gospodin Milošević, bio je u parlamentarnoj većini, poznamo se, pravnik je. Mislim da može dati doprinos na ovoj dužnosti o kojoj samo razgovarali prošli tjedan". 

Komentirajući najavljeno spajanje Ministarstva zaštite okoliša i Ministarstva gospodarstva, kazao je kako se još uvijek razgovara o mogućnosti da se taj sektor pripoji nekim drugim ministarstvima. No, još ništa nije dogovoreno.

"To će u budućnosti biti tema broj jedan. Razgovaramo o nekim nijansama, još ćemo se konzultirati. Ne možemo vam sada reći sve, na refule, ali imamo rješenje za sve", rekao je Plenković.

Odgovarajući na pitanje hoće li smanjenje broja ministarstava dovesti do smanjenja zaposlenika, kazao je: 

"Dugoročno manje ljudi, da. Ali što se tiče broja ministara, automatski će ih biti manje, ali ne znači to da mi možemo ljude koji su u radnom odnosu kao državni službenici najedanput tek tako smanjiti broj ljudi. To je jedan proces koji je paralelan. Ovo je druga vrsta poruke, o manjem broju mininstarstava i manjem broju članova Vlade", kazao je zaključno.