30. obljetnica pogibije josipa jovića

Plenković na Plitvicama: Uvijek ćemo s posebnim dignitetom voditi računa o hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu

31.03.2021 u 09:45

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na Plitvičkim jezerima sudjeluje na obilježavanju 30. obljetnice akcije 'Plitvice' i pogibije Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika poginulog u Domovinskom ratu. Prije njega, vijenac je položio predsjednik RH Zoran Milanović

Nakon polaganja vijenca kazao je da obilježavamo 30. obljetnicu pogibije Josipa Jovića koji je dao sve što je imao za hrvatsku slobodu. '30. godina kasnije u Aržanu, rodnom mjestu Josipa Jovića postavljen je jučer kamen temeljac za Memorijalni centar Josipa Jovića. Iskazujem našu zahvalnost i poštovanje za slobodu koju su osigurali hrvatskom narodu i uvijek ćemo s posebnim dignitetom voditi računa o hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu', kazao je Plenković.

Akcija, u kojoj su sudjelovali pripadnici jedinica Rakitje i Lučko, bila je odgovor hrvatske policije na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvice i blokiranje državne ceste D1. Taj događaj u novijoj hrvatskoj povijesti ostao je zabilježen kao "Krvavi Uskrs 1991".

  • +9
Andrej Plenković na Plitvicama Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Zbog epidemioloških mjera danas se neće održati komemoracija, no izaslanstva, među kojima i ona predsjednika države i Vlade, položit će vijence i zapaliti svijeće ispred spomenika Josipu Joviću.