javio se iz egipta

Plenković: Mirovinski fondovi u priči oko Fortenove moraju puno toga objasniti osobito AZ fond

08.11.2022 u 16:25

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković nalazi se u Egiptu, gdje je održava klimatski skup COP27. Iz Egipta je ponovno spornu kupovinu nešto više od 43 posto dionica Fortenove koje je od ruskog Sberbanka kupio Saif Alketbi, ulagač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Premijer je poručio kako puno toga u ovoj priči moraju objasniti i mirovinski fondovi, osobito AZ fond.

Na novinarsko pitanje sprema li se 'lex Fortenova', Plenković je rekao da ne zna odakle sve te teze, javlja HRT.

'Jako je puno loših i po meni nerazumnih teza u eteru', rekao je premijer koji je ponovio da je operacija oko Agrokora, iz kojeg je nastala Fortenova, bila uspješna.

Plenković je naveo i da je situacija uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu jednostavno ubrzala ionako najavljenu želju Sberbanka da izađe iz suvlasništva u Fortenovi. Šef hrvatske vlada smatra da puno toga u nastaloj situaciji moraju objasniti mirovinski fondovi, osobito AZ fond, čiji je suvlasnik Allianz blokirao sudjelovanje mirovinskih fondova u otkupu Sberbankova udjela, prije nego što je stigla vijest da je udjel kupio ulagač iz Emirata.

'Mislim da puno toga moraju objasniti i mirovinski fondovi u ovoj priči, i to osobito ovaj AZ fond, gdje je sve ono što se na kraju dogodilo bilo potpuno suprotno od onoga što su predstavnici tog fonda govorili u kompaniji, a i predstavnicima hrvatskih vlasti', rekao je Plenković.

  • +59
Plenković u Egiptu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH