sjednica vijeća za euro

[FOTO/VIDEO] Plenković jasno rekao 'ne' referendumu o euru: 'To dolazi od aktera koji nisu crno ispod nokta pridonijeli ulasku Hrvatske u EU'

13.09.2021 u 11:25

Bionic
Reading

Nakon sjednice Vijeća za uvođenje eura premijer Andrej Plenković i potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis održali su konferenciju za medije

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je dominantna tema posjeta Dombrovskisa priprema Hrvatske za ulazak u europodručje. Rekao je da postoje dva cilja dublje integracije Hrvatske u Europsku uniju - ulazak u Šengenski prostor te ulazak u europodručje.

'Imamo snažnu podršku potpredsjednika Dombrovskisa, cijele Europske komisije, podršku Europske središnje banke, podršku Eurogrupe koju je iznio u četvrtak irski ministar financija', rekao je Plenković.

Plenković: Hrvatska je sad već visoko eurizirana zemlja Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić/Pixsell

'Ulaskom u europodručje nestat će valutni rizik, nestat će mjenjački troškovi, smanjit će se kamatne stope, potaknut će se strana ulaganja, povećat će se mogućnost financiranja na tržištu kapitala, a sigurni smo da će to imati i efekt na naš kreditni rejting', rekao je premijer.

Upitan o inicijativi pojedinih stranaka desnice o referendumu o uvođenju eura, Plenković je podsjetio da je ulazak u EU imao veliki konsenzus na političkoj sceni.

'Taj konsenzus se često vidio i u Saboru. Iz našeg kuta gledanja, pravno mislimo da je ta tema riješena i referendumom o ulasku u EU i glasanjem u Saboru. Tada je Hrvatska preuzela ulazak u europodručje. Što se tiče inicijative, dolazi od aktera koji nisu crno ispod nokta pridonijeli ulasku Hrvatske u EU. I kod njih se vidi, nemaju nikakav element identifikacije s tim procesom i reformama koje su poduzete u posljednjih 20 godina. Vidim da planiraju dovoditi neke aktere s europske političke scene koji su protiv eura. Mi ćemo usvojiti euro na vrijeme, kao što je dogovoreno', kazao je Plenković.

  • +8
Sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis odgovarao je na pitanje o eventualnoj inflaciji zbog uvođenja eura.

'Što se tiče učinka eura na cijene, to treba pozorno pratiti i za vrijeme priprema za uvođenje eura. To je pitanje kojem se treba pokloniti posebna pozornost. Neko vrijeme će biti paralelno iskazivanje cijena u kunama i eurima da bi se građani naviknuli na iskazivanje cijena u eurima. Nadležna tijela će trebati pratiti cijene', kazao je Dombrovskis.

Pojasnio je i kako je to bilo u njegovoj domovini Latviji, dodavši da je moguće spriječiti povećanje cijena zbog uvođenja eura te da su u toj zemlji čak i lanci supermarketa sudjelovali u toj kampanji.

Dombrovskis kaže da će biti potrebno provesti brojne prilagodbe, ali da to 'potencijalno znači i niže kamate'.

'Nismo vidjeli da je rasla inflacija u državama koje su nedavno pristupile eurozoni, trima baltičkim državama. To je nešto što ćemo morati pratiti i naći način za rješavanje, već razgovaramo s hrvatskim tijelima o tome kako izbjeći previsoku inflaciju', zaključio je.

  • +7
Plenković i Dombrovskis obratili se medijima nakon sjednice Nacionalnog vijeća Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL