SABOR, VLADA I OSTALE TEME

Plenković i Stier otišli u Bruxelles, Jandroković pod paljbom novinara

12.10.2016 u 10:46

Bionic
Reading

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković potvrdio je u srijedu da će tijekom dana razgovarati o raspodjeli saborskih odbora, naglasivši kako su se konzultirali s Mostom te da će razgovarati još s nekim saborskim klubovima

'Razgovarat ćemo oko raspodjele saborskih odbora. Konzultirali smo se s Mostom, a razgovarat ćemo još s nekim saborskim klubovima. Očekujem da ćemo danas ili sutra imati jasan izgled saborskih odbora', izjavio je Jandroković novinarima ispred središnjice HDZ-a upitan o konzultacijama o sastavu saborskih odbora.

Naveo je da će se u tom pitanju držati dosadašnjih kvota po kojima se, odražavajući broj zastupnika većine i manjine u parlamentu, definira broj predsjedničkih i potpredsjedničkih mjesta u saborskim odborima.

'Očekujem da ćemo u duhu međusobnog uvažavanja riješiti to pitanje', naglasio je Jandroković.

U pripremi konstituirajuće sjednice novog saziva Hrvatskog sabora, koja će se održati u petak 14. listopada, u srijedu bi se, po neslužbenim najavama, trebali sastati glavni tajnici dviju najvećih parlamentarnih stranaka, HDZ-a i SDP-a, Gordan Jandroković i Igor Dragovan.

Na novinarski upit hoće li se u petak znati imena novih ministara s obzirom na to da se u Hrvatskom saboru trebaju odrediti njihove zamjene, Jandroković je rekao da se ta imena tada još neće znati jer će se zastupnici mijenjati s obzirom na nespojivost funkcija.

'U tom trenutku još neće biti poznato koji su ministri jer su neke pozicije nespojive sa zastupničkim mjestom i iz toga se neće moći ništa iščitati', istaknuo je Jandroković. Dodao je kako će imena ministara biti poznata onog dana kada bude potvrđena Vlada u Hrvatskom saboru.

Na upit hoće li na odluku mandatara Andreja Plenkovića o izboru budućeg ministra kulture utjecati današnja konferencija za medije dijela braniteljskih udruga koje upozoravaju na navodne nepravilnosti koje je radila kandidatkinja za to ministarsko mjesto Nina Obuljen Koržinek - ponovio je da o tome odlučuje mandatar.

'Plenković je dobio mandat za sastav Vlade i ima pravo birati svoj tim onako kako misli da je najbolje. Treba odabrati ministre koji će najbolje moći ispunjavati program HDZ-a i Mosta', kazao je Jandroković.

Kako se doznaje u HDZ-u, mandatar Vlade i predsjednik stranke Andrej Plenković i politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier danas se nalaze u Bruxellesu.