premijer u bruxellesu

Plenković govorio o sankcijama Rusiji, ali i odgovorio premijerki Srbije: 'Teze o tome da je Hrvatska etnički čista su smiješne'

31.05.2022 u 16:15

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u utorak je sudjelovao na izvanrednom sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, a nakon toga obratio se medijima

Istaknuo je kako je EU opet pokazala podršku Ukrajini te kako će se lista sankcioniranih produljiti.

'Možemo reći da je EU dana još jednom pokazala jedinstvo. Što se tiče Hrvatske cijela ideja je bila da postanemo regionalni energetski hub. Na tom tragu možemo biti izrazito zadovoljni jer će kapacite i nova ulaganja u povećanja kapaciteta LNG terminala omogućiti Hrvatskoj, ne sam nacionalnu sigurnost opskrbe nego i doprinost čitavom EU naporu napuštanja fosilnih goriva iz Rusije', rekao je premijer.

  • +13
Andrej Plenković Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Obavijestili smo EK o kapacitetima jadranskog naftovoda koji u ovom trenutku može prevoziti 11,4 milijuna tona u vrlo povoljnom načinu investiranja. Taj kapacitet se na godišnjoj razini može dići do 25,6 milijuna tona što znači da bismo omogućili dostavu nafte za Mađarsku i Poljsku u dovoljnim količinama. Top je prilika da se JANAF u pregovorima pozicionira. Time kapitaliziramo položaj Hrvatske i Krka. Hrvatska ovaj trenutak koristi ne samo za zaštitu nacionalnih interesa nego i za preuzimanje regionalne uloge', istaknuo je premijer.

'Očekujemo potpredsjednika komisije u Zagrebu u četvrtak, a idu daljnji koraci prema članstvu u schengenskom prostoru, a postavljamo i pitanja izbornog zakona i pravima Hrvata u BiH', izjavio je Plenković.

Komentirao je i izjavu srpske premijerke Ane Brnabić da je Hrvatska etnički najčišća eurospka zemlja.

'Hrvatska poštuje prava nacionalnih manjina. Potpredsjednica Vlade je Anja Šimpraga, bio je Boris Milošević, prisutstvo predstavnika manjina u različitim segmentima vlasti govori kakva je naša politika. Teze o tome da je Hrvatska etnički čista su smiješne. Da jesmo niti bi oni bili u Saboru niti bi sudjelovali u vlasti. Naša politika je politika uključivanja, tolerancije i pomirdbe, ali prije svega put istine. Bez istine teško da možemo ići naprijed nakon velikosrpske Miloševićeve agresije na Hrvatsku', izjavio je premijer.

Osrvnuo se i na izjavu predsjednika Zorana Milanović da sankcije protiv Rusije ne funkcioniraju.

'Nije točno. Rusija zahvaljujući svojim energentima financira svoju agresiju na Ukrajinu. Sve se to događa zato što netko ima novac za rat, a taj novac dolazi od energenata. Trebamo biti na pravoj strani povijesti, na pravoj strani morala. Ja to jesam, vlada to jest. A je li to čovjek kojeg ste spomenili u pitanju? Čovjek ili ne zna ništa, ili je ljubomoran, ili govori bez ikakvih argumenata', rekao je Plenković.