ČESTITKA VJERNICIMA

Plenković i Jandroković čestitali Uskrs: 'Slavimo radost življenja, nade i ljubavi'

08.04.2023 u 09:52

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u subotu uskrsnu čestitku vjernicima koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru, u kojoj ističe kako je 'pred nama doba najvećeg kršćanskog blagdana kada slavimo radost življenja i put suosjećanja, nade i ljubavi'

'Uskrs nas ohrabruje i usmjerava da gradimo međusobno razumijevanje te ustrajemo u svladavanju svih izazova s kojima se kao društvo nosimo, vodeći Hrvatsku prema naprijed.

Posebno smo u mislima s onima koji su u našem društvu najugroženiji. Ovi uskrsni blagdani vrijeme su zajedništva kada poseban naglasak stavljamo na jačanje društvene solidarnosti i izgradnju tolerantnijeg ozračja kako nitko ne bi ostao po strani', istaknuo je Plenković.

'Želim svima da blagdan proslave u miru, uz obitelji i najmilije, dijeleći radost Kristova uskrsnuća sa svojim najbližima', naveo je premijer Plenković u uskrsnoj čestitci, zaželjevši svima Sretan i blagoslovljen Uskrs, priopćeno je iz Ureda predsjednika Vlade RH.

Premijer Andrej Plenković je uskrsnu čestitku uputio i zagrebačkom nadbiskupu, kardinalu Josipu Bozaniću i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije (HBK), nadbiskupu koadjutoru Zagrebačke nadbiskupije Draženu Kutleši.

Čestitajući Uskrs u ime Vlade i osobno Plenković poručuje – neka najveći kršćanski blagdan bude izvor mira i razumijevanja te nam podari snage da nastavimo graditi društvo mira, tolerancije i razumijevanja. 'U vremenu kada nam je kršćanska solidarnost potrebnija nego ikad, osnaženi smo uskrsnom porukom nade, radosti i mira', navodi premijer.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uputio je uskrsnu čestitku u kojoj ističe kako je Uskrs, blagdan ljubavi i milosrđa, a  kršćanskim vjernicima uvijek je poticaj na trajniji osobni angažman u brizi za bližnje u nevolji ili za najranjivije u društvu. 

'Svim Hrvaticama i Hrvatima, svim hrvatskim građankama i građanima u domovini i inozemstvu te svima koji vjeruju u Kristovo uskrsnuće želim radostan i blagoslovljen Uskrs, uime svih zastupnica i zastupnika u Hrvatskome saboru i osobno', naveo je Jandroković.

Podsjetio je na riječi pape Franje kako je 'Bog oružjima ljubavi pobijedio sebičnost i smrt', pozvavši 'neka se posvuda radi na jačanju kulture susreta, pravednosti i uzajamnog poštovanja, koji jedini mogu jamčiti duhovno i materijalno blagostanje građana'.

Uskrs, blagdan ljubavi i milosrđa, kršćanskim je vjernicima uvijek i otvoreni poticaj na promišljanje o snažnijem i trajnijem osobnom angažmanu, bilo da je u pitanju briga za bližnje u nevolji ili za najranjivije članove našeg društva, dodao je Jandroković.

'Nositelji javnih dužnosti u Hrvatskoj, a osobito kršćani među njima', naglasio je predsjednik Sabora, 'na poseban su način pozvani vlastitim primjerom predvoditi takva nastojanja, promičući duh solidarnosti, zajedništva i povjerenja, u koliko god izazovnim okolnostima ponekad djelovali'.

Dužni smo ne zaboraviti naše sugrađane u potrebi, one koji su bolesni ili bez vlastitih bližnjih, a ni ljude drugdje u svijetu koji proživljavaju teške trenutke, nepravdu ili ugnjetavanje. Neka im svima Kristovo uskrsnuće, u kojem ljubav nadvladava mržnju, a istina laž, donese prijeko potrebnu utjehu i nadu, naveo je u uskrsnoj čestitci Jandroković.

Dodao je kao je Uskrs blagdan pobjede svjetla nad tamom, života nad smrću, dobra nad zlom. 'U mislima hrvatskog naroda i ovog je Uskrsa na poseban način prijateljski narod Ukrajine, koji Uskrs iznova dočekuje u okolnostima nametnutog im rata, poput naše domovine prije tri desetljeća', istaknuo  je Jandroković.

U svijetu u kojem se stalno umnožavaju izazovi za pojedinca, za naše obitelji i društvo, dodao je, 'uskrsli Krist najsnažnije je utjelovljenje svima nam potrebne nade. Papa Franjo poziva nas da 'dopustimo da Kristov mir uđe u naše živote, u naše domove, u naše zemlje. Neka stoga najveći blagdan svih kršćana vama i vašim obiteljima donese istinski blagoslov mira, ljubavi i veselja', naveo je predsjednik Hrvatskog sabora Janroković, zaželjevši svima sretan Uskrs.