SUPER MRŠAVKO

PlayStation 3 Super Slim

28.09.2012 u 15:58

Bionic
Reading

Novi model PlayStationa 3, kako su ga mediji „od milja“ prozvali „super-slim“ dolazi na tržište u petak, 28. rujna 2012.

Konzola je dvostruko manja i laganija od prvog modela koji se pojavio na tržištu, a za europsko tržište su predviđene dvije inačice, koje se razlikuju samo po ugrađenim medijima za pohranu podataka. Jedna dolazi s tvrdim diskom od 500 gigabajta, a druga ima flash disk od 12 gigabajta. Bit će vrlo zanimljivo pratiti situaciju oko promjene cijena tijekom nadolazećih mjeseci, a posebno kroz predblagdansko razdoblje, jer je uvedeno novo pravilo formiranja cijena. Naime, Sony Computer Entertainment je do sad diktirao tzv. preporučenu tržišnu cijenu, a sada su prodavačima u tom aspektu potpuno odriješene ruke. Bit će zanimljivo vidjeti da li će se cijena modela s 12 gigabajta flash diska spustiti toliko da bi moglo biti isplativije kupiti upravo taj model, a tvrdi disk posebno. Naime, kao i do sad, u PlayStation 3 možete ugraditi bilo koji 2,5 colni disk kakav se uobičajeno koristi u prijenosnim računalima uz jednu minornu i vrlo zanimljivu prepreku. Flash disk u 12 gigabajtnom modelu konzole je u drukčijem kućištu, pa će biti potrebno dokupiti standardno kućište za ugradnju „normalnog“ tvrdog diska.

Kao i do sad, promjena tvrdog diska je izuzetno jednostavna i zahtijeva samo minimalnu spretnost, križni odvijač i naravno, zamjenski tvrdi disk. Potrebno je samo skinuti bočni plastični poklopac koji se nalazi blizu Blu-ray pogona, odviti jedan vijak, izvaditi kučište, zamijeniti stari disk koji za kućište drže još četiri vijka i zamijenjeni disk staviti natrag u kućište konzole. Ovo je već druga velika revizija hardwarea (smanjivanje čipova i matične ploče) u ovoj generaciji Sonyjevih konzola.

Podsjetimo da su prijašnje generacije imale samo po jednu veliku reviziju dizajna u obliku PSOne i PS2 Slim. Budući da je ova generacija svojim vijekom već počela nadživljavati prethodne cikluse od pet, odnosno šest godina, zbog pojeftinjavanja samih procesa izrade hardwarea, optimizacije i smanjivanja komponenti, ovakav potez je bio neizbježan, posebno ako imamo na umu da je s prvim verzijama (tzv. „debeli“ PS3) Sony bio u velikim financijskim gubicima sa svakom prodanom konzolom, nadamo se da je konačno došlo vrijeme da Sony počne zarađivati na prodaji konzola, jer bi to moglo značiti i daljnji pad cijena, što je za kupce najvažnija stvar, jer se kvaliteta hardwarea već pokazala kroz široku dugogodišnju primjenu, a ako konzola bude jeftinija, igračima ostaje više novaca za kupnju novih igara.