INSTITUT BRUNO LEONI:

'Plan gospodarskog oporavka Italije je loš'

italija štrajk

italija štrajk

Izvor: Reuters / Autor: reuters

Plan talijanske vlade za deregulaciju sektora usluga i poticanje gospodarstva toliko je oslabio nakon posljednjih amandmana u parlamentu da pojačava dojam o Italiji kao o zemlji koja se ne može reformirati, ocijenio je u srijedu Institut Bruno Leoni, ugledna institucija za istraživanje tržišta

Paket mjera ionako nije bio osobito moćan ni kad ga je tehnokratska vlada Marija Montija predstavila 20. siječnja, a potom je samo bivao sve slabiji kako se razvodnjavao u parlamentu, stoji u priopćenju instituta.

'Rezultat je razočaravajuć i znači da će se Italiju u inozemstvu ponovno ocijeniti kao zemlju koja se ne može reformirati jer je talac partikularnih interesa većih ili manjih čimbenika', citiraju se riječi ravnatelja instituta Alberta Mingardija

Paket, koji predviđa mjere u raznim područjima, od farmaceutike, taksi prijevoza, banaka ili odvjetničkih usluga, trebao bi u četvrtak biti stavljen na glasovanje u Senatu, a do polovine ožujka mora najkasnije biti potvrđen.

Nakon iznimno žestokih rasprava koje su o tom paketu vodili razni parlamentarni odbori malo je vjerojatno da će doživjeti značajnije izmjene do trenutka kad bude poslan u Zastupnički dom parlamenta, koji će o njemu glasovati nakon Senata.

Paket je nakon predstavljanja dobio veliku potporu izvan Italije, a Monti je djelovao kao premijer koji je preokrenuo stanje u zemlji i spasio je bankrota, koji je opasno prijetio u studenome prošle godine.

No značajan broj ranih vladinih prijedloga poput ublažavanja ograničenja za otpuštanje radnika i deregulaciju diskontnih cijena u trgovinama izbačen je nakon što je vlada odobrila paket, a mnoge druge mjere više ili manje su razvodnjene amandmanima u parlamentu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi