NDH ŽIVI U MIROVINSKOM

Plaćamo čak i Pavelićeve vojnike! I to 350 milijuna godišnje

21.10.2013 u 08:59

Bionic
Reading

Više od 13 tisuća pripadnika ustaških jedinica, Poglavnikova tjelesnog zdruga, domobrana i oružnika te članova obitelji, koji nakon njihove smrti imaju pravo na mirovinu, trenutačno je u evidenciji Zavoda za mirovinsko osiguranje, otkriva Jutarnji list

Molim Hrvatski državni arhiv da mi izda dokumentaciju da sam od 1941. do 1945. služio u Poglavnikovu tjelesnom zdrugu, ili u domobranima, ili ustašama, ili kao oružnik. Molim gornji naslov da mi izda potvrdu da sam u nekoj od tih formacija stekao taj i taj čin, dobio to odlikovanje i da mi dade kratak opis kretanja u oružanim snagama NDH.

Obrazac u koji se mogu upisati navedeni podaci može se pronaći na službenim stranicama Hrvatskog državnog arhiva klikom na rubriku 'arhivska građa - upute za korištenje', navodi Jutarnji list

Ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva Vlatka Lemić odgovorila je Jutarnjem listu da Hrvatski državni arhiv, točnije Odsjek za vojno gradivo toga arhiva, izdaje spomenute potvrde od 1993.

Do kraja 2012. zahtjev za izdavanje potvrde o sudjelovanju u oružanim snagama NDH podnijelo je 1683 građana iz Hrvatske i BiH. Najveći broj zahtjeva podnesen je 1994. (382), 1995. (168) i 1996. (220). S godinama je broj zahtjeva za potvrde o sudjelovanju u oružanim snagama NDH splašnjavao, a prošle ih je godine podneseno devet.

Pravo na mirovinu pripadnici fašitičkih formacija imaju zahvaljujući izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju iz 1993. godine kojima je pripadnicima oružanih snaga NDH, nazvanih u tom zakonu 'domovinska vojska', omogućeno da im se svaka godina provedena u oružanim formacijama NDH računa kao dvije godine radnog staža, a jednak kriterij primijenjen je na godine koje su pripadnici tih snaga nakon 16. svibnja 1945. proveli u ratnom zarobljeništvu.