HRVATSKI PRAVOSUDNI APARAT

Pišu tužbe i troše dane zbog tableta za smirenje

20.04.2012 u 10:42

Bionic
Reading

Općinski sud s područja Rijeke lani je protiv osobe kod koje je policija pronašla dvije tablete apaurina proveo kazneni postupak, proglasio je krivom i osudio na globu od 20 dnevnih dohodaka, otkriva Večernji list

U kaznenom progonu ovisnika ne zaostaje ni Istra. Policija, tužitelji i sud u Poreču proveli su kazneni postupak protiv osobe kod koje su pronađene dvije tablete normabela. Borbi protiv ilegalne trgovine drogom pridonijeli su tako što su posjednika dviju tableta normabela (lijek za smirenje) osudili na globu od 15 prosječnih dnevnih dohodaka, navodi Večernjak

Ovi slučajevi, navodi zagrebački dnevnik, nisu osamljeni. Zbog kaznenog djela posjedovanja droge prošle godine bile su prijavljene čak 4672 osobe, a 1207 ih je na kraju osuđeno. U tim su brojkama i spomenuta dva slučaja, ali i presuda Općinskog suda u Bujama na zatvor od dva mjeseca, uz uvjet od godinu dana, za posjedovanje četiri tablete heptanona.

Potom slučaj sa suda na području Dubrovnika, koji je na zatvorsku kaznu od tri mjeseca, uvjetno godinu dana, osudio osobu koja je posjedovala 24 tablete normabela, tri tablete sanvala i 13 tableta subotexa. Cijeli kaznenopravni aparat, od policije, državnih odvjetnika koji revno pišu tužbe i troše dane zastupajući na sudu optužbe zbog nekoliko tableta antidepresiva, pa i samog suda (općinskog i županijskog koji rješava žalbe), lani se angažirao na progonu osobe kod koje je nađeno 0,02 grama kokaina! Za to je nedjelo pala presuda na globu od 10 prosječnih dnevnih dohodaka. Ovisnika kod kojeg su nađena 0,04 grama heroina splitski je sud osudio na 30 dana zatvora, uvjetno godinu dana. No zato je posjednik 150 tableta lexiliuma (lijek za tešku tjeskobu) prošao sa sudskom opomenom, kao i Županjac kod kojeg je policija našla 17 ketonala forte.

'Ovi podaci samo potvrđuju stav koji sam iznio ranije – da posjedovanje droge treba iz Kaznenog zakona preseliti u Prekršajni', kazao je za Večernji list ministar pravosuđa Orsat Miljenić, koji je već osnovao radnu skupinu za izmjenu Kaznenog zakona.