eko aktivisti negoduju

Piršić: Projekt plutajućeg LNG terminala vodi se 'šlampavo'

03.11.2017 u 19:09

Bionic
Reading

Iz udruge Eko Kvarnera pozvali su u petak mjerodavne i tvrtku LNG Hrvatska da produlje rok javne rasprave o Studiji utjecaja na okoliš za plutajući LNG terminal na otoku Krku te da se ona objavi na internetu jer smatraju da je prekratak rok za javnu raspravu za studiju od 600 stranica koja treba svima biti dostupna.

Zorislav Antun Petrović rekao je na konferenciji za novinare te udruge da Eko Kvarner predlaže da se javna rasprava provodi prema austrijskom modelu, u dva ciklusa po šest tjedana. U prvom bi se analizirao projekt, a u drugom bi se davali prijedlozi i prigovori.

U Eko Kvarneru smatraju da bi se tako poštovala Arhuška konvencija kao najbolji alat za izbjegavanje ekoloških incidenata, da bi se izbjegle špekulacije o motivima zašto se ide u taj posao te omogućilo zainteresiranoj javnosti da pomogne u pronalaženju najboljeg rješenja.

Javna rasprava o Studiji o utjecaju na okoliš za plutajući LNG terminal na otoku Krku počela je 30. listopada, trajat će do 28. studenoga, a koordinirat će ju i provoditi Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije. Podloga za javnu raspravu je Studija utjecaja na okoliš u kojoj su na gotovo 600 stranica obrađeni mogući utjecaji plutajućeg LNG terminala na sve sastavnice okoliša s predloženim mjerama zaštite.

Tijekom javne rasprave Studiju utjecaja na okoliš moći će se pregledati u Velikoj vijećnici Općine Omišlja te u Informativnom centru Grada Rijeke, a javno izlaganje bit će 15. studenoga u sportskoj dvorani Osnovne škole Omišlja u Omišlju.

Vjeran Piršić ocijenio je da se projekt plutajućeg LNG terminala vodi 'šlampavo', da je rok javne rasprave prekratak, da se svjesno opstruira mogućnost da građani u javnoj raspravi iskoriste svoja građanska prava te da su narušeni demokratski standardi budući da nije bilo poznato kada će biti održana sjednica stručnog povjerenstva ni tko su njegovi članovi.

Istaknuo je kako u udruzi smatraju da Studiju treba objaviti na internetu kako bi bila dostupna svima, a posebice našim stručnjacima u inozemstvu.

Piršić je rekao da će Eko Kvarner 11. studenoga organizirati javnu raspravu o problematici plutajućeg LNG terminala.

"Naglasit ćemo četiri prijeporna elementa - upravni postupak, ekonomsku analizu, energetske i ekološke aspekte projekta", najavio je te dodao kako žele upozoriti na manjkavosti projekta koji je moguće doraditi.

Piršić je ocijenio da se aktualni projekt LNG terminala, za razliku od prošlog, koji je, smatra, bio doveden u zonu prihvatljivosti, vraća "na već odbačenu tehnologiju i uplinjivanje LNG-a pomoću mora", tehnologiju kojom će se more stalno rashlađivati, uz korištenje kemikalija kao što je klor. Smatra da je to put za ekološku katastrofu na Kvarneru i da može uzrokovati velike gubitke u turizmu i ribarstvu. To ne znači da LNG terminala ne treba biti, nego da je ono što se radilo u posljednjoj godini loše, dodao je Piršić.

Istaknuo je kako u javnoj raspravi očekuje da predstavnici Općine Omišlja i Primorsko-goranske županije u stručnom povjerenstvu koje je Studiju uputilo u javnu raspravu "daju izdvojena mišljenja i omoguće da ona ne bude prihvaćena".