PRVI INTERVJU

Pilot iz Hudsona: 'Bio sam užasnut'

09.02.2009 u 09:30

Bionic
Reading

Kapetana Chesleyja Sullenbergera opisali su kao ledeno hladnoga u trenucima prije nego što je spustio Airbus A320 US Airwaysa u rijeku Hudson, no on je bio užasnut, rekao je u nedjelju u prvom duljem intervjuu nakon incidenta 15. siječnja

"Nisam mogao vjerovati da se to događa", rekao je kapetan Sullenberger u razgovoru u emisiji "60 Minutes" TV mreže CBS. "Očekivao sam da u svojoj karijeri neću srušiti zrakoplov", objasnio je.

Čim je čuo da su ptice udarile u motore, znao je da je zrakoplov u opasnosti. Čuli su se "glasni tupi udarci, kao da po zrakoplovu mlati teška kiša ili tuča", opisao je. "Izgubio se potisak u oba motora, pri maloj brzini, na maloj visini, nad jednim od najgušće naseljenih područja na planetu. Da, znao sam da je riječ o velikom izazovu", objasnio je pilot.

Brzo je odbacio mogućnost vraćanja u zračnu luku La Guardia ili pokušaj da dođe do sportskog uzletišta u New Jerseyu, a komunikaciju s kontrolnim tornjem završio je riječima: "Bit ćemo u Hudsonu".

Za CBS je kazao da je bio toliko koncentriran da se nije ni pomolio. "Zamišljam da se netko otraga pobrinuo za mene, dok sam ja upravljao zrakoplovom".

Slijetanje na vodu mora biti savršeno izvedeno, rekao je pilot. "Morao sam sletjeti s potpuno poravnatim krilima, s malo podignutim nosom i uz stopu propadanja s kojom se može preživjeti. Usto sam morao sletjeti tek nešto iznad minimalne letne brzine, ali ne ispod. I sve se moralo dogoditi istodobno", objasnio je.

Kada se zrakoplov spustio na vodu, kazao je prvom časniku "pa dobro, i nije tako loše kao što sam mislio".

Zrakoplov je evakuiran, a kapetan Sullenberger je nakon višestrukog prebrojavanja, doznao da je svih 155 putnika i članova posade preživjelo.

"Osjećao sam kao da mi je sa srca pala težina svemira", rekao je.

Spuštanje putničkog zrakoplova na vodu bez ljudskih žrtava smatra se jednim od najvećih podviga u komercijalnom zrakoplovstvu, pa ne čudi da kapetan Sullenberger uživa status nacionalnog heroja u SAD-u. Zajedno s obitelji bio je počasni gost na inauguraciji predsjednika Baracka Obame u Washingtonu 20. siječnja i na Super Bowlu u Tampi na Floridi 3. veljače, gdje ga je burno pozdravilo više od 70.000 gledatelja.