BRANKO LUSTIG O HOLOKAUSTU

'Piletinu ne jedem jer me podsjeća na ljudsko meso koje sam jeo u logoru'

09.10.2013 u 15:32

Bionic
Reading

Godinu dana nakon skandala koji je izazvao izjavom kako Bog ne postoji jer u suprotnom ne bi dozvolio holokaust, strašna mučenja i ubijanja Židova u nacističkim logorima, Branko Lustig se vratio među zadarske učenike te im u sklopu projekta 'Edukacija jutra' koji organizira Festival židovskog filma u Zagrebu održao predavanje o holokaustu

Podsjetimo, prošle je godine Lustig, zbog primjedbe jedne učenice da ju je film 'Posljednji let Petra Ginza' uvrijedio, odustao od njegovog daljnjeg prikazivanja. U filmu je prikazana kršćanska crkva te je njezina ljepota stavljena u kontrast sa zločinima koje su činili kršćani. Učenica je zamjerila što se u filmu govori protiv kršćanstva, na što je Lustig uzvratio da je i on primijetio da to nije u redu. 'Potpuno se slažem s vama. Odustajem od daljnjeg prikazivanja ovog filma. Izabrat ćemo drugi', kazao je tada Lustig.

Ovoga puta prikazan je film 'Nadarena djeca' o glazbeno nadarenoj djeci koja u teška vremena razvijaju duboko prijateljstvo bez obzira na religiozne i nacionalne različitosti. Nakon projekcije filma poznati oskarovac je iznio svoja svjedočanstva o strahotama kroz koje je prolazio u nacističkim logorima kao desetogodišnji dječarac.

'Piletinu ne jedem jer me podsjeća na ljudsko meso koje smo jeli s ruskim vojnicima u logoru Bergen Belsen koji je bio jedan od najstrašnijih logora u Njemačkoj i u svijetu', kazao je Lustig mnoštvu okupljenih učenika, profesora i predstavnika gradske uprave na predavanju u zgradi zadarskog Kazališta lutaka. Ispričao je kako je u istom tom logoru petnaestak dana prije oslobođenja umrla i Ana Frank.

'Sa 10 godina sam patio, ubili su mi oca, slučajno sam našao majku u jednom logoru. Svi trebaju shvatiti kako toga ne smije biti više i kako se to ne smije ponoviti', kazao je Lustig.

U govoru se dotaknuo i pape Franje i poruka koje šalje putem medija te je rekao kako jednako razmišljaju. Ukazao je na pojavu novih oblika nacizma u zapadnoj Europi i nekim okolnim državama te je učenicima poručio: 'Nemojte zaboraviti da smo svi isto, svi smo braća, svi smo pod jednim nebom rođeni i u jednoj zemlji i nema među nama neke razlike', poručio je mladim Zadranima Lustig,